„Frontieriștii”, din nou în atenția IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) face apel la toate persoanele care dețin informații despre posibile cazuri de omor/ abuzuri sau care au avut ele însele de suferit în urma tentativei de trecere a frontierei, în perioada comunistă, să contacteze instituția.

În anul 2020, IICCMER a demarat o investigație amplă în vederea identificării victimelor care și-au pierdut viața sau au avut de suferit în urma tentativei de trecere ilegală a frontierei de stat în timpul regimului comunist și aducerea în fața justiției a celor ce se fac vinovați de comiterea acestor fapte. Acest proiect instituțional este „o reluare a unor investigații anterioare, care nu au fost continuate”.

„Conform mărturiilor și cercetărilor preliminare, un număr semnificativ de cetățeni români și-au pierdut în mod violent viața în cursul tentativei de trecere a frontierei (asfixie mecanică prin înec, împușcare, înjunghiere, bătaie etc.). Având în vedere aceste considerente, precum și atribuțiile legale ale IICCMER, am inițiat demersurile în vederea identificării victimelor, a tipurilor de abuzuri la care au fost supuse, precum și a celor care se fac vinovați de comiterea acestora” – precizează reprezentanții Institutului.

Persoanele care dețin informații despre posibile cazuri de omor/ abuzuri sau care au avut ele însele de suferit în urma tentativei de trecere a frontierei sunt invitate să contacteze IICCMER: telefonic, la numerele +40 21 316 7565 | +40 21 316 7557, la adresa office@iiccmer.ro sau completând formularul dedicat victimelor, disponibil pe site-ul www.iiccmer.ro/victime/.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut