France Presse: Reformele din România în pericol, după căderea guvernului

Guvernul de centru-dreapta al României a căzut vineri în urma unei moţiuni de cenzură, punînd în pericol reforme-cheie, cu şase luni înainte de alegerile legislative, relatează AFP într-un amplu comentariu.

Un total de 235 de deputaţi, cu patru mai mult decît pragul de 231 necesar, au votat în favoarea moţiunii introduse de opoziţia de stînga, care a criticat planurile guvernamentale legate de privatizare. La scurt timp după vot, preşedintele Traian Băsescu i-a invitat la consultări pe liderii partidelor politice şi ar putea desemna un nou premier în seara acestei zile. Noul guvern va avea un mandat scurt, alegerile legislative fiind prevăzute în noiembrie, aminteşte AFP.

Victor Ponta, unul din cei doi preşedinţi ai Uniunii Social-Liberale /USL/, de opoziţie, a declarat după vot că această formaţiune este gata să-şi asume responsabilitatea formării unui nou guvern şi că, dacă preşedintele Băsescu îl va numi pe el premier, va accepta.

Căderea guvernului condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu, după mai puţin de trei luni de la instalarea sa, coincide cu vizita la Bucureşti a unei misiuni a Fondului Monetar Internaţional şi Uniunii Europene de evaluare a acordului stand-by aflat în derulare cu autorităţile române. România a fost obligată să recurgă în 2009 la un împrumut în valoare de 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE şi a luat în schimb măsuri drastice de reducere a cheltuielilor, tăiere a salariilor din sectorul public cu 25% şi îngheţarea pensiilor, în 2010. A acceptat, de asemenea, privatizarea activelor naţionale, inclusiv a celei mai mari companii de exploatare a cuprului Cupru Min, şi a vîndut pachete minoritare de acţiuni la companii din domeniul energiei, scrie AFP.

Compania financiară JP Morgan a apreciat, examinînd posibile scenarii înaintea votului de vineri, că USL ar putea determina “încetinirea reformelor şi scăderea controlului asupra cheltuielilor din sectorul public”. “Nu pot fi excluse măsuri populiste”, iar “evenimentele politice negative din ultimii ani au slăbit leul, ceea ce este de aşteptat să se întîmple din nou”, potrivit unui raport al JP Morgan.

În ce-l priveşte, analistul financiar Aurelian Dochia a declarat pentru AFP că, în momentul de faţă, “important este să fie desemnat rapid un premier, deoarece incertitudinea politică poate destabiliza economia”. Dacă criza politică se prelungeşte, România se va confrunta cu presiuni serioase din partea pieţelor internaţionale, iar costul creditării va creşte”, a subliniat acesta.

În opinia sa, Victor Ponta va susţine în mai mare măsură reformele dacă va fi numit premier. “Sînt convins că va respecta acordul stand-by cu FMI, chiar dacă ar putea dori să renegocieze unele detalii”, a spus analistul, notînd că o anulare a acordului – despre care nu crede totuşi că se va întîmpla – ar avea un “impact teribil” asupra pieţelor financiare.

Potrivit analistului politic Iosif Boda, noua majoritate este extrem de fragilă, iar România ar trebui să aştepte pînă la alegerile din noiembrie pentru a avea un guvern solid. “Şi stabilitatea economică a ţării este în pericol”, a declarat Boda pentru AFP, care mai menţionează că România a intrat cel mai probabil în recesiune în primul trimestru al anului, dar este de aşteptat să înregistreze o creştere de 1.5% pe anul în curs.

Articole din aceeasi categorie