Foto&Video | 15 martie, sub semnul hungarismului și secesionismului la Cluj-Napoca

Manifestările dedicate zilei de 15 marți în care se sărbătorește ziua națiunii maghiare au debutat la Cluj-Napoca, miercuri, la ora 13 cu un marș al elevilor de la mai multe școli maghiare, la care s-au alăturat numeroși etnici maghiari.

Şi de această dată însă, promotori ai ideilor secesionist-autonomiste au încercat să profite de ocazie pentru a atrage atenţia opiniei publice.

Participanții s-au adunat de la Institutul Teologic Protestant, de unde s-au deplasat pe traseul Piaţa „Avram Iancu”, Bulevardul Eroilor-Piaţa Unirii. Pe parcursul marșului s-au cântat cântece din perioada Revoluţiei de la 1848, dar şi imnurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc. Din păcate, unii dintre participanţi au încercat să profite de moment pentru a promova simboluri cu caracter autonomist-secesionist. Printre aceştia s-au numărat reprezentanţi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania(PPMT) şi ai mişcării secesioniste Transilvania Democrată, care pe parcursul marşului au purtat aşa zisul steag la Transilvaniei şi al Ţinutului Secuiesc. Totodată, pe clădirea de pe Bulevardul Eroilor, colț cu Piața Unirii a fost desfășurat un steag imens al Ungariei și o cocardă.

Pe fațada clădirii, deasupra balconului dinspre Bulevardul Eroilor se află o placă memorială care amintește că generalul Józef Bem a stat în clădire de Crăciunu în timpul Revoluției Maghiare din 1848, la invitația lui Domokos Teleki.

Deși legea nr.75 din 1994 prevede că drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi, organizatorii manifestărilor de la Cluj-Napoca dedicate zilei de 15 martie au sfidat aceste prevederi.

Istoricul Liviu Maior scrie într-o lucrare a sa că „În Transilvania ocupată de trupele generalului Bem administrația românească a fost desființată. (…) Comisarul guvernului maghiar pentru Transilvania, Csany Laszlo, revocând amnistia decretată de generalul Bem, a inaugurat o aspra campanie represivă impotriva populației românești. Mii de țărani au plătit cu viața participarea la evenimentele revoluționare. (…) Bem însusi a osândit aceasta stare de lucruri: cu mare durere văd cum și aceia care pentru câștigarea libertății și-au vărsat sângele, înțelegând greșit libertatea cea adevarată, asupresc și terorizează”.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut