Foto | “Bijuterii” de Crăciun, în colecția unei clujence

Când ești colecționar, faci tot ceea ce îți stă în putință pentru a obține obiectul dorit care să îți întregească arhiva. Așa e și în cazul doamnei Ofelia Cornelia Popa, o împătimită a…globurilor și a podoabelor de Crăciun.

O astfel de pasiune, mai neobișnuită și mai rar întâlnită, îți provoacă bucurie. E acea bucurie pe care oamenii o împărtășesc în familie, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Însă hobby-ul clujencei își are începuturile într-o poveste tristă. După moartea surorii sale, pentru a se repune pe picioare, Ofelia a recurs la terapie prin artă. Unii aleg desenul, alții coloratul sau croșetatul, iar alții…podoabele de Crăciun. Așa încât, în timp. clujeanca s-a ales cu peste 200 de astfel de obiecte care de care mai colorate și mai strălucitoare, așa cum sunt de altfel și sărbătorile de iarnă. Cele mai vechi globuri sunt, spune Ofelia, din jurul anilor 1930-1940, cele mai noi din 1990, majoritatea fiind achiziționate prin cumpărare, dar și primite. Dintre producătorii autohtoni de la care provin aceste podoabe, Ofelia amintește renumita Cooperativă Arta Jucăriilor din Cluj și Coperativa Arta Aplicată din București. Globurile mari și grele sunt confecționate din teracotă cu inserții din bronz și alamă.

Globurile cu perluțe, m-am interesat pe grupuri despre ele, pe internet, am obținut informații de la o doamnă din SUA. Ea mi-a furnizat mai multe informații, de fapt, cum că aceste globuri aparțin perioadei anilor 1930-1940 și le-a catalogat ca fiind rare. 

Despre aceste bijuterii de iarnă însă, informațiile exacte sunt puține și greu de obținut, tocmai pentru că nu sunt mulți colecționari de acest gen. Documentarea îi dă clujencei, deseori, adevărate „bătăi de cap”, după cum ea însăși mărturisește.„Globurile cu perluțe, m-am interesat pe grupuri despre ele, pe internet, am obținut informații de la o doamnă din SUA. Ea mi-a furnizat mai multe informații, de fapt, cum că aceste globuri aparțin perioadei anilor 1930-1940 și le-a catalogat ca fiind rare. Le-am primit de la o doamnă mai în vârstă, vecină. Din păcate, nu pot să cumpăr doar acele podoabe pe care le doresc, pentru că vânzătorii fac loturi, pe internet, practic îți impun să cumperi mai mult, întregul lot și așa mă aleg și cu globuri care nu neapărat mă inspiră, de multe ori. (…)Neobținând prea multe informații de la vecina, care nu mai știa detalii, am început să mă documentez pe internet despre decorațiuni, ceva oficial nu am găsit, doar că sunt din jurul acestor ani. Un astfel de glob, (avionul), este 60 de euro. Sunt antichități, lucrate manual”, spune Ofelia.

Foarte vechi și valoroase sunt, potrivit clujencei, și globurile achiziționate din celebrul târg Oser, din plastic, pe care, la un moment dat, i s-a oferit „cât cere”. „Știu că sunt foarte valoroase, mi s-a spus la un moment dat că atâta cât cer, atâta mi se va oferi pe ele, dar nu am reușit să găsesc informații exacte referitoare la anii din care sunt. Știu că sunt românești. Mi-a spus o doamnă care avea în jur de 45 de ani, tot pe internet, că și ea are asemănătoare de la bunica ei, care la rândul ei, le-a primit”, mai explică Ofelia.

Globurile de suflet ale clujencei sunt din anii 1950 și sunt niște figurine rusești. Pe acestea le-a dobândit din bunăvoința preotului și a enoriașilor de la Parohia ortodoxă din cartierul Grigorescu, unde Ofelia s-a mutat recent.

Între ornamentele inedite aliniate pe grupe, găsim și o podoabă de brad, un vârf de brad, mai exact, fabricat aici, la Cluj, în 1981, la celebra Cooperativă Arta jucăriilor, cunoscută nu doar în România, ci și peste hotare. De asemenea, mai întrezărim și o instalație de brad, foarte vintage și aceasta, achiziționată tot de pe o piață online, și care încă funcționează, deși e foarte fragilă. „Am achiziționat-o cu 200 de lei, știam că e românească, Funcționează, pentru că s-a menținut foarte bine, dar încerc să nu o folosesc, mi-e frică să nu se strice, că nu știu dacă mai găsesc asemenea becuri”, mai precizează ea.

Nu în ultimul rând, Ofelia ne mai spune că are și globuri care nu neapărat îi sunt foarte dragi. Cât despre ornamentele noi de pe piață, nici acestea nu-i inspiră prea multă emoție pozitivă, deși sunt frumoase: „Globurile noi…sunt frumoase, dar acestea vechi pe care le colecționez eu sunt speciale, simt emoția numai la gândul că au fost puse pe brad într-un moment de fericire, atunci când omul își împodobește bradul e un moment de bucurie în casa respectivă, doar emoții pozitive pot transmite. Exact asta îmi transmit și mie, chiar dacă nu-s oacheșe, unele sunt decolorate, mai șterse, când le văd, îmi transmit o energie pozitivă. Cele mai dragi îmi sunt figurinele rusești, am păstrat și ațele și sârmele, chiar dacă sunt ruginite”.

„Microbul” din familie

Este un microb din familie (n.red a colecționa). Tatăl meu colecționa tablouri si căni. Cănile le are de la noi, copiii, le cumpăram când mergeam în excursii și i le aduceam lui, ca souvenir.

Ofelia Cornelia Popa este profesoară de chimie la Școala Gimnazială Ioan Bob din Cluj-Napoca și absolventă a Facultății de Psihologie din cadrul UBB Cluj. Chiar dacă nu are nicio legătură cu profesia, pasiunea sa pentru ornamentele de brad are, în schimb, o cauză foarte clară – și anume un „microb din familie”, moștenit de la tatăl său,

„Am început să colecționez globuri și podoabe în 2015, ca formă de terapie, când a decedat sora mea. Am fost foarte apropiate și mi s-a recomandat ca formă de terapie art-terapia. Art-terapia e o terapie de exprimare, indiferent că pictezi colorezi, colecționezi, în acele momente te exprimi și în același timp te încarci pozitiv.

Suport din lemn pentru pomul de Crăciun

Am avut o afinitate pentru globuri, după care am făcut o pauză și am revenit apoi. Între timp mi-am achiziționat o casă la țară și am început să colecționez pe partea rustică… am de exemplu o colecție cu lămpi de gaz foarte frumoasă. Este un microb din familie (n.red a colecționa). Tatăl meu colecționa tablouri si căni. Cănile le are de la noi, copiii, le cumpăram când mergeam în excursii și i le aduceam lui, ca souvenir. Cât despre tablouri, le cumpăra din Oser, pe vremuri era un mic Oser, pe Canalul Morii, în Piața Mihai Viteazo, de acolo le lua. Tot timpul o ducea pe mama acolo și venea cu câte un tablou. Fratele meu a colecționat, la rândul său, timbre, deci e un microb în familie”.

În următoarele zile, Ofelia Cornelia Popa își expune colecția de globuri la Casino, Centrul de Cultură Urbană, urmând ca spre sfârșitul săptămânii podoabele să poată fi văzute la Galeriile Făclia de pe strada Clinicilor nr. 33.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut