Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat la trei ani de închisoare

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat luni la trei ani de închisoare pentru corupție și trafic de influență, relatează agențiile internaționale de presă.

Potrivit France Presse, doi ani din condamnarea de trei sunt cu suspendare. Este foarte probabil totuși ca fostul președinte să nu meargă la închisoare, întrucât anul de condamnare cu executare poate fi convertit în arest la domiciliu sau supraveghere cu brățară electronică, potrivit tribunalului, relatează EFE.

Tribunalul corecțional a stabilit că a fost încheiat un „pact de corupție” între fostul președinte, astăzi în vârstă de 66 de ani, avocatul său Thierry Herzog și fostul înalt magistrat Gilbert Azibert, ceilalți doi acuzați fiind de asemenea condamnați la câte trei ani de închisoare, din care doi cu suspendare.

Decizia de luni va deveni definitivă dacă cei trei condamnați nu vor face apel.

Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat că a încercat, cu ajutorul consilierului său juridic, în 2014, să afle secrete din anchetă de la Gilbert Azibert, pe atunci avocat general al Curții de Casație, privind o altă investigație referitoare la finanțarea campaniei electorale. În schimb, fostul președinte i-ar fi oferit sprijin avocatului general în obținerea unui post în Monaco.

Pe 8 decembrie, Parchetul Național Financiar (PNF) a cerut împotriva lui Sarkozy patru ani de închisoare, din care doi cu executare, considerând că imaginea președinției a fost afectată dur de această afacere cu „efecte devastatoare”.

În fața tribunalului, avocații săi au invocat faptul că Gilbert Azibert nu a primit un post în Monaco. Potrivit legii, nu este totuși necesar ca lucrul care s-a promis în contrapartidă să fie obținut, nici ca influența sa se materializeze, pentru ca delictele de corupție și trafic de influență să fie valabile.

Este pentru prima dată când un fost președinte este condamnat la închisoare cu executare în Franța. În 2011, Jacques Chirac a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar de angajări fictive

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut