Forță și grație, tensiune muzicală la cote maxime!

Două au fost motivele care m-au făcut să mă bucur cu tot sufletul de concertul de vineri seara al Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Primul, desigur, prestația artistică, al doilea, prezența tot mai frecventă a publicului tânăr la spectacole.

Atragerea tinerilor, inclusiv a copiilor, cultivarea de timpuriu a gustului pentru muzica simfonică este unul dintre obiectivele declarate ale actualului management al instituției clujene de concert. Un obiectiv care pare să se materializeze – amintesc și inovarea adusă de visual music, concertele de rock simfonic sau concertele educative dedicate deopotrivă adulților și copiilor.

Repertoriul de vineri seara nu a fost unul la îndemâna oricui, să fim sinceri. Lucrări complexe, de mare virtuozitate și finețe. Dirijorul suedez Mika Eichenholz – o revenire pe scena clujeană cu mult aplomb și măiestrie, o reluare a dialogului pe care l-a avut în repetate rânduri cu Orchestra Filarmonicii. Gesturi ample, tact, energie, minuțiozitate, omul potrivit în momentul (muzical) potrivit…Ne-am convins încă o dată de stilul inconfundabil al marelui Beethoven, de nebunia frumoasă a inovării, a ieșirii din tipic de care se leagă numele compozitorului…

Pentru prima dată în compania pianistei Raluca Știrbăț, ne-am simțit cu adevărat parte dintr-o construcție grandioasă, mărturie stând tehnica interpretativă aparte, forța și grația, eleganța și agilitatea, un antren, o frenezie memorabile. Momente individuale de mare valoare artistică, solista ne-a bucurat de trei ori, odată prin momentul concertistic – Paul Constantinescu, Concertul pentru pian -, apoi prin cele două bisuri, primul Bacchanale / Constantin Silvestri continuând linia deja deschisă a sonorităților grave și a vivacității expresive.

De remarcat rolul și contribuția diferitelor compartimente ale Orchestrei în special în ce privește ultima dintre lucrările audiate (Simfonia nr. 7 în La major, op. 92 de Beethoven), operă de o energie remarcabilă, cu un final pe măsură, anticipat de reluările tematice.

Raluca Știrbăț este, cu siguranță, una dintre prezențele pe care ne-am dori să o revedem și reascultăm la Cluj, invitația lansată de Filarmonica „Transilvania” fiind extrem, extrem de bine primită de public, care a ovaționat la finele concertului, răsplătind o evoluție de care ne vom aminti cu mult, mult drag și apreciere.

Iulia GHIDIU

Foto Bogdan Meseșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut