Fițiu Avram vrea întreprinderi ecoresponsabile în Cluj-Napoca

Programul politic al candidatului Fițiu Avram „100 de proiecte pentru o capitală verde europeană în 2024” conține și un proiect-surpriză pentru afaceri – afacerile stabilite în Cluj-Napoca trebuie să devină întreprinderi ecoresponsabile. Prin această mișcare înțelegem că s-ar încuraja implicarea companiilor în viața orașului și asumarea unor responsabilități în ceea ce privește aspectele deficitare și barierele de care se lovește Cluj-Napoca în drumul către dezvoltare. Va reuși oare candidatul PMP la Primăria Cluj-Napoca să aducă firmele și primăria la aceeași masă? Un astfel de parteneriat poate să responsabilizeze întreprinzătorii clujeni și să rezolve o parte din problemele orașului precum nerespectarea planurilor de urbanizare și construcțiile sufocante. Cât de aplicabil este proiectul domnului Fițiu?

Cât de multe companii ar fi dispuse să preia acest rol, cu toate responsablitățile care vin odată cu acesta? Ar putea fi o perspectivă idealistă să ne gândim că toate firmele clujene ar fi dornice să îmbrățișeze această idee, însă, abordând un punct de vedere mai apopiat de realitate, cum ar fi dacă, măcar o parte din aceste companii vor privi cu interes această propunere, adoptând schimbarea de paradigmă propusă de candidatul PMP?

            Acceptând parteneriatul cu Primăria Cluj-Napoca și adoptând clauzele de responsabilitate socială, aceste întreprinderi ar urma să își modifice politicile interne și externe pe mai multe dimensiuni, atât în ceea ce îi privește pe angajați, cât și pe parteneri, clienți și furnizori, revizuindu-și inclusiv modul de raportare la comunitate per total. Acestea vor ajunge să reinvestească o parte din profit în scopuri comunitare, în creșterea condițiilor oferite angajaților sau în remedierea unor neajunsuri la nivel local.

               Știm deja că avem nevoie de mai multă implicare pentru a ne apropia de imaginea unui Cluj-Napoca așa cum ni-l dorim ca locuitori, și de parteneriate solide, care să urmărească scopuri comune, dar pentru a atinge acest obiectiv, trebuie mai întâi să ne uităm în direcția bună. Oare proiectul acesta a ales direcția care ne poate apropia de acea imagine? Ar putea obține astfel rezultate dezirabile pentru companiile locale și pentru dezvoltarea optimă a orașului nostru?

Articole din aceeasi categorie