Finanțare pentru Muzeul identităţilor şi conflictelor transilvănene din Floreşti

La Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au fot semnate șase contracte de finanţare, în valoare de 35 de milioane de euro, pentru înfiinţarea, restaurarea şi modernizarea de muzee şi case memoriale, printre acestea figurând și Muzeul identităţilor şi conflictelor transilvănene din Floreşti.

Pentru Muzeul identităţilor şi conflictelor transilvănene din Floreşti au fost alocați 15 milioane de euro. Viitorul complex muzeal din localitata cclujană Floreești este conceput ca extindere a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, care prezintă în format fizic şi digital istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul istoriei, modul lor de interacţiune şi convieţuire. Se prevede depozitarea, conservarea, restaurarea şi digitalizarea patrimoniului Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, realizarea expoziţiilor interactive, crearea de module de educaţie muzeală şi de cunoaştere a patrimoniului pentru şcolile şi instituţiile de cultură din România, şi dezvoltarea unui centru al comunităţii pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţilor şi pentru o mai bună cunoaştere a istoriei comune, precizează MIPE.

Celelalte obiective care au primit finanțare sunt: Muzeul ororilor comunismului (Sfântu Gheorghe) – 9,59 milioane de euro, Muzeul Industrializării forţate şi al dezrădăcinării (Satu Mare) – 4,2 milioane euro, Memorialul Revoluţiei-decembrie 1989 (Timişoara) – 3,8 milioane euro, Memorialul Victimelor (Sighetul Marmaţiei) – 1,74 milioane euro şi Râpa Robilor (Aiud) – 460.000 euro.

Finanţarea este acordată prin cele două apeluri de proiecte din cadrul Investiţiei I2. Modernizarea/crearea de muzee şi memoriale din Componenta C11 -Turism şi cultură a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României. Valoarea totală a alocării din PNRR pentru cele două apeluri de proiecte este de 68,5 milioane euro.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut