Festivalului Armenopolis – o ediție de succes

Nu întâmplător, edilii municipiului Gherla au dat titlul de Armenopolis primei ediții a festivalului organizat în zilele de 3 și 4 septembrie 2021 în centrul orașului. Municipiul Gherla este considerat de toată lumea ca un renumit și important centru al culturii și spiritualității armenești din țara noastră, iar faptul că manifestările artistice s-au desfășurat chiar în fața frumoasei și impozante Catedrale Armenești din Piața Libertății este relevant pentru genericul acestei adevărate sărbători a cântecului, dansului și artei din urbea de pe Someș.

Pe scena amenajată în aer liber, în centrul orașului au evoluat cele mai bune formații artistice din localitate, printre ele aflându-se și cunoscutul Ansamblu de dansuri armenești „Hayakaghak”. Grupul condus de instructoarea Esztegár Erika a prezentat programul obișnuit, din repertoriul tinerilor și talentaților armeni făcând parte jocurile   „In anune Hayastan E”, „Hzor Hayastan”, „Tsaghkadzori” și „Vartavar”. Formația este formată în majoritate din copii, conduși și îndrumați de animatorul tradițiilor și   obiceiurilor comunității armenești din fostul Armenopolis.

La sfârșitul săptămânii, toată lumea s-a simțit bine în compania muzicii de toate genurile și a artei. Apropo de artă! Sub genericul „Arta gherleană”, în sălile și curtea interioară a Muzeului de Istorie (Casa Karácsonyi, superbul  edificiu de pe strada Mihai Viteazu, construit în stil baroc) au avut loc vernisaje de expoziții și concerte de muzică folk. Printre artiștii care și-au prezentat lucrările de pictură s-a aflat și armeanca gherleancă Ermone Zabel Martaian, stabilită la Budapesta și apreciată și în alte țări europene (Austria și Germania, de exemplu), care a expus cinci picturi de inspirație armenească. Alături de talentata pictoriță și-au  mai expus lucrările artiștii plastici din Gherla, Monica Dana Moldovan, dr. Stelian Sabo, Ioan Hășmășan,  Mihaela Cheteleș, prof. Mircea Pop,  Angela Moldovan, Florin Pop, Marius Olosutean, Alexandru Virgil Onofrei și Ioan Corpodean. Lucrările de sculptură amenajate în aer liber aparțin artiștilor  Ioan Șeu și Alexandru Tamaș. Nu lipsesc nici lucrările de artă fotografică ale membrilor Fotoclubului din localitate, în frunte cu președintele Claudiu Capră, autorul celor mai reușite fotografii cu clădirile armene, prezentate în nenumărate expoziții organizate în ultimii ani la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Gherla.

Manifestarea „Arta gherleană” din cadrul Festivalului „Armenopolis” s-a încheiat cu concertul de mare succes susținut  de formația „Krampusz”, condusă de Szilágyi Tóni și Paul Roman, solist vocal fiind Nico. De astă dată am insistat mai mult pe latura artei gherlene, dar toate spectacolele organizate la sfârșit de săptămână s-au bucurat de mare succes. A fost o ediție reușită, ce merită continuată și în anii următori.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut