Festivalul Internațional de Teatru INTERFERENȚE: Despre moralitate, responsabilitate, generații…

Lucy Kirkwood este fără doar și poate, dramaturgul momentelor importante din istoria trecută sau recentă a omenirii. Chimerica de exemplu, abordează relațiile chino-americane post masacrul din Piața Tiananmen, Beijing, 4 iunie 1989, o piesă mult lăudată, nominalizată și premiată.

Pe aceeași canava a memoriei afective, se situează și Copiii-nominalizată la Tony  Award for Best Play, 2018-, cu premiera londoneză în 2016, Royal Court Theatre, 17 noiembrie, piesă care, deși acțiunea este plasată undeva în estul Angliei, ne duce cu gândul la catastrofa nucleară de la Fukushima, 11 martie, 2011, când un cutremur și un tsunami au inundat generatoarele de urgență. Cunoaștem urmările, nu mai insist. Le reia artistic, extinzând subiectul, Lucy Kirkwood, dramaturg britanic de succes, mult nominalizată și premiată, mult, foarte mult jucată de scenele britanice și americane și nu numai. Dovadă și producția Teatrului Național Sloven de Dramă din Ljubljana, regia Nina Sorak, scenografia Branko Hojnik, costume Tina Pavlovic, în distribuție Sasa Pavcek (Hazel), Silva Cusin (Rose) și Janez Skof (Robin).

Hazel și Robin, soț și soție, primesc vizita neașteptată a unei foste colege de serviciu, Rose, reîntâlnire după 38 de ani, moment de aduceri aminte, plăcute și mai puțin plăcute. Dar moment prielnic pentru a pune în discuție mai multe teme, toate actuale însă. Dacă e să amintesc câteva, atunci trebuie amintite responsabilitatea profesională și cea față de copii; puterea nucleară, utilitatea ei, pericolul pe care-l reprezintă și prețul pe care-l plătesc oamenii de știință dar și cei neimplicați; înaintarea în vârstă; sacrificiu, adevăr, protecția mediului, moarte, moralitate, responsabilitatea pe care o avem față de generațiile următoare, dragoste (nu este surprinzător deloc să aflăm că Robin, Hazel și Rose au trecut printr-un  menage a trois, știm ce și cum este), mentalități la diferite vârste…Lucy Kirkwood este o voce importantă în comunicarea unor principii și situații de care ne lovim în viața de zi cu zi. Lucrurilor și faptelor trecute li se caută explicații, sensuri noi, important este cu ce ne alegem la finalul celor 100 de minute de discuții, ce reținem, ce mesaje ducem mai departe.  Copiii sunt, summa summarum, o analiză științifică a relațiilor și comportamentelor umane în situații de criză și post criză, nu exagerez deloc afirmând acest lucru. Relații și comportamente bine exploatate de regie și de cei trei actori, într-un spectacol în care comunicarea deține controlul.

Festivalul INTERFERENȚE intră în cea de a doua săptămână, se anunță în continuare spectacole interesante, prezențe scenice de prestigiu, totul este să onorați festivalul c u prezența dvs. Și nu în ultimul rând, bucurați-vă de teatru!

Demostene Șofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut