Festivalul Internațional de Film ClujShorts 2024: ClujShorts Trophy Goes to Spain! Inteligența artificială în centrul atenției

Inteligența artificială a intrat în viața noastră, asta este sigur. Vorbim despre ea, ne folosim de ea, scriem despre ea, înregistrăm succese profesionale grație ei, cele mai multe în domeniul științei și tehnicii.

Un succes înregistrează inteligența artificială și în cinematografie, prin filmul de scurtmetraj Humormatic (producție Spania, 2024,  regia Pau Escribano, scenariul Ann Perello), comedie ce pune în discuție multiplele puncte de vedere generate de utilizarea ei.

Pau Escribano (n. 1981) este un veteran deja, care îmbină în show-urile organizate și în filmele sale, experiența de actor de comedie cu pasiunea pentru science fiction. Cu Humormatic este la al treilea scurtmetraj, precedentele fiind Primeo Contacte (11 selecții, 3 premii), respectiv Encenedor Quantic (103 selecții, 13 premii). Humormatic este la primul premiu important, filmul și-a început viața internațională.

Și dacă tot am început cu trofeul festivalului, atunci trebuie să subliniez faptul că ediția a 12-a a ClujShorts a fost una foarte bună, mai greu de jurizat față de precedentele. Adevărul este că fiecare festival de profil devine tot mai bun de la o ediție la alta. Meritele revin, în cazul de față, întregii echipe-organizator Asociația Persona/președinte dr Nicoleta stoica, director de festival Rareș Stoica; juriu, moderatori, voluntari, sponsori, echipa logistică, invitați speciali, artiști vizuali, public…-o echipă care a dat calitate ediției 2024. O echipă care va duce mai departe ClujShorts. Îl vor duce pentru că festivalul face ca oamenii din întreaga lume să audă de Cluj-Napoca, apoi pentru că prin festival se are acces la o radiografie antropologică, socială și politică mondială, actualizată în fiecare an și, nu în ultimul rând, pentru că festivalul ne ține la curent cu evoluția internațională a industriei de film.

Premiile festivalului…

Regie: Hesam Dehghani (Iran) pentru My Beautiful Doll, film care ne duce cu gândul la celebra O mie și una de nopți, spectatorul având astfel ocazia să vadă cum mai multe povești create de mireasă, pot anula o căsătorie aranjată!

Imagine: Francois Gamache pentru producția Parades (2022, Canada, regia Alan Lake). Parade este o inițiere la o sărbătoare păgână misterioasă, realizată prin imagini puternice, la granița alegoriei cu fantezia. Imaginea reușește să transmită emoții puternice într-un film fără…cuvinte.

Montaj: Julia R. de Haro pentru montajul producției The Waters/Apele (Kazakhstan/Spania, regia S. C. Teles). Este un film omagiu, în care montajul îmbină imagini-amintire cu imagini din prezent, liantul fiind apa mării.

Coloana sonoră: Boris Ricardo D Agostino  pentru filmul regizorului Mattia Napoli, The Delay/Întârzierea (coproducție Franța/Italia). Este tot un film fără dialoguri, dar care dovedește că limbajul cinematografic este universal, că o poveste poate fi spusă și fără cuvinte, grație suprapunerilor sonore.

Scenariu: David Mataro pentru Els Mal (2022, Spania, comedie), film de dragoste pentru adolescenți, o poveste din care nu lipsesc surprizele, cea mai mare fiind întâlnirea cu o familie de…vampiri!. Este un film care arată ca un interviu, în care povestea se întinde pe câteva sute de ani, fiind redată cu maximă acuratețe.

Premiul Juriului: The Ruse/Trucul (regia Johanne Pregent, Canada), film care propune alianța și prietenia ca soluții în situații de criză.

Premiul Asociației PERSONA: The Last Rhino/Ultimul rinocer (Canada, regia Guiullaume Harvey), autentic semnal de alarmă legat de modul nostru de viață, modul în care putem influența viața pe pământ.

Premiul Presei: The Middle of the Garage/În mijlocul garajului (Canada, regia Lisa Bolduc) pentru calitatea filmării și a mișcărilor de cameră, pentru umor, pentru misterul nedezvăluit, pentru necunoscutul care continuă să fascineze și să sperie deopotrivă. Filmul este o lecție de viață.

Film studențesc: Others Remained Silent/Ceilalți au tăcut (Slovenia, regia Matic Stamcar), pentru un film care  redă cu multă maturitate, un subiect mai mult al adulților, violența în familie.

Animație: OVO (Franța, regia Stiv Spasojevic), pentru că ne dovedește că viața, iubirea, grija sunt atributele întregului univers.

Documentar: With My Thoughts on the Sea/Cu gândurile mele pe mare (Germania, regia Fabiana Fragale), film care ne face că sînțelegem evoluția sau involuția modului în care ne desfășurăm activitatea zilnică.

Reiau o idee anterioară, greu, foarte greu de jurizat în ediția a 12-a, filme bune, foarte bune, misiune dusă însă la bun sfârșit de juriul festivalului. Și încă o mențiune, festivalul a luat sfârșit, a început pregătirea ediției 2025!

Demostene Șofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut