Festivalul Internațional de Carte Transilvania | „Totul se leagă, iar cartea este în mijloc” – Interviu cu Gabriel Bota

Carte iubită, fără de folos/Tu nu răspunzi la nicio întrebare, spunea cândva Tudor Arghezi. La o poveste inspirațională cu Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, descoperim reiterându-se ideea că, la multe dintre întrebările și probleme sociale cu care ne confruntăm astăzi, răspunsul este unul simplu, mereu același: cartea.

Între 15 și 18 septembrie la Cluj-Napoca se desfășoară ediția a VIII-a a Festivalului Internațional de Carte Transilvania. În apropierea evenimentului, Gabriel Bota ne-a oferit câteva din perspectivele noii ediții, învățând și aplicând modele funcționale inclusiv din perioada pandemiei și privind cu încredere spre ceea ce urmează.

Piațeta FICT din Piața Unirii

„Întâmplător sau nu, în ciuda condițiilor pandemice, anul trecut am descoperit un lucru foarte frumos și vom continua cu el. Din punct de vedere al construcției, a fost o reașezare a festivalului în Piața Unirii. A fost o construcție de tip piațetă, în care am deschis toate lateralele, te puteai plimba peste tot. Vom merge pe acest format de acum încolo.”

Formatul hibrid în ceea ce privește intervențiile diferiților invitați în cadrul evenimentelor festivalului a avut, de asemenea, succes, aflăm de la Gabriel Bota, fiind bine primit inclusiv de publicul care nu a putut veni fizic în Piața Unirii. Mai mult, absolut toate evenimentele au fost transmise pe rețelele sociale ale FICT.

„Nu cred că prezența în mediul online aduce un minus. Publicul obișnuit cu FICT-ul vine, pentru că se creează o  atmosferă. Am avut anul trecut și un reading corner în fața lounge-ului, am avut vreme excelentă. Mai mult decât atât, au venit și foarte mulți tineri, este și segmentul targetat de noi”, mai adaugă Gabriel Bota.

Cartea trebuie să o simți, trebuie să ai legătura trupească cu acest minunat obiect care este cartea.

FICT e ceva mai mult

„…înseamnă o atmosferă altfel”, spune Gabi. „Sunt festivaluri literare, sunt târguri de carte, sunt diferite alte tipuri de manifestări culturale. Un festival de carte înseamnă altceva, înseamnă o atmosferă pe care noi am încercat întotdeauna să o creăm și oamenii au înțeles-o. Au înțeles că FICT înseamnă o diversitate de acte culturale, de arte, toate având în mijloc cartea.”

Organizatorii s-au adresat, de-a lungul edițiilor, unor segmente de vârstă variate, reușind să creeze ceea ce numesc o „obișnuință de consum cultural.” Pe lângă experiența propriu-zisă de a veni și a-ți procura una sau mai multe cărți de la standurile diferitelor edituri, FICT înseamnă și muzică, teatru, dans, conferințe, lansări de carte, recitaluri, dezbateri. Printr-o simplă plimbare prin Piața Unirii, avem ocazia să ne întâlnim cu o serie de scriitori, putem interacționa în mod direct cu ei, dar și cu diferiți artiști.

Aducem cartea în agoră, în centrul Clujului și o lăsăm să-și facă treaba prin tot ceea ce am propus noi publicului larg.

FICT înseamnă evenimente tot anul

Promovarea Festivalului Internațional de Carte Transilvania începe cu mult înainte de evenimentul propriu-zis ce are loc toamna. Sau, altfel spus, FICT nu presupune doar cele patru zile din septembrie, ci adună diferite evenimente pe tot parcursul anului. Dacă ne gândim, de pildă, la spectacolul-concept în premieră Berbecul cu aripi, găzduit de Cinema Victoria, la colaborarea cu Tabăra Amnar, la proiectul Read & Ride to Arctic Circle și exemplele pot continua, organizatorii festivalului nu se opresc din a promova cititul ca pe un stil de viață sănătos, pentru toate vârstele, alături, desigur, de alte activități conexe.

„Am avut o colaborare cu o parcare privată de lângă aeroport, unde la începutul anului am împărțit cărți celor care își lăsau mașina în parcare. Lăsam mesaje peste tot cu importanța lecturii. Am mers în școli, le-am citit copiilor. Toate sunt proiecte prin FICT, misiunea noastră este una singura, aceea de a promova lectura, de a-i face pe oameni să conștientizeze că prin carte viața lor poate să fie mai bună.”

Feedback-ul implicării în societate a fost unul foarte bun, ceea ce i-a motivat pe membrii echipei FICT să nu se oprească.

Dacă vom pune cu adevărat cartea în viața noastră, cu siguranță vom putea spera că vom avea o viață mai bună. Și o comunitate mai bună.

Puterea exemplului

„Un copil, dacă își vede părintele citind și fiind înconjurat de cărți, poate că o va face și el” adaugă Gabriel Bota.

O altă inițiativă este legată de construirea unor biblioteci în parcurile de copii din Cluj-Napoca, pe care echipa FICT o are în vedere pe viitor.

Dincolo de granițele Clujului

Efectul imediat este dificil de cuantificat, dar în timp rezultatele se văd. Gabriel Bota ne-a dat exemplul altor orașe care împrumută din modelul propus de FICT, ceea ce este un lucru îmbucurător, înseamnă că ecoul a ajuns mai departe. „De asta nu ne oprim și încercăm să facem lucruri inedite.”

Echipa FICT, mică dar ambițioasă

Bianca Tămaș, Luminița Rusu, Bogdan Hlihor, Denisia Codrea, Florina Cușmir sunt cei care, alături de Gabriel Bota, se străduiesc an de an să ne ofere o experiență FICT memorabilă. „Bineînțeles, îl avem și pe Rudolf Nyari, care este alături de mine tot timpul și care face parte din organizare, Ovidiu Manoilescu s-a ocupat întotdeauna de partea de imagine, Petre Nicolescu, un prieten foarte bun, este cel care ne face grafica. De la prima ediție, avem aceiași oameni care se ocupă de sunet, de lumini, la fel cei care construiesc. Ne-am păstrat colaboratorii, care au înțeles mesajul și vibe-ul festivalului. FICT-ul mai înseamnă editorul Vasile George Dâncu, Sandra Cibicenco, sunt oameni minunați, sunt parte vie din acest festival. Sunt mulți oameni care au pus umărul la construcția acestui concept și uite că am ajuns unde suntem în momentul de față.”

Ambasadorii FICT

Diversitatea este unul dintre criteriile pe baza cărora sunt aleși invitații speciali. Scriitori foarte cunoscuți la nivel internațional dar mai puțin populari în România. Scriitori care să înțeleagă conceptul FICT și cărora să le placă ceea ce se întâmplă aici. „Sunt mulți scriitori foarte buni, traduși în multe limbi și care au luat multe premii dar care în România n-au fost traduși. O premieră mare este Thomas Enger, un scriitor de literatură polițistă din Norvegia, un om minunat. Va fi o plăcere să-l ascultați”, mărturisește Gabriel Bota. Bună parte din invitații edițiilor anterioare promovează festivalul de carte clujean ori de câte ori au ocazia. Fără să-și dea seama, ei au devenit ambasadori ai FICT, ai Clujului, ai României.

O toamnă „moderată” la Cluj…

„Nu știu la ce să mă aștept, e greu de spus. Până acum îmi făceam anumite calcule și numărul de vizitatori era acolo unde preconizam. Să sperăm că vom depăși cel puțin numărul de participanți de anul trecut, dar nu e neapărat un target pentru noi. Noi urmărim să ne facem treaba, să producem evenimente valoroase și serioase. Să sperăm că ține vremea cu noi, să fie o toamnă moderată”, încheie Gabi zâmbitor.

Foarte mulți vin datorită emoției, datorită faptului că au înțeles că e altceva.

La FICT nu există două evenimente care să aibă loc în același timp, tocmai fiindcă organizatorii își doresc să promoveze adecvat fiecare moment. Sperăm la un festival plin de energie, diversitate și bună dispoziție și, desigur, la cât mai multe titluri interesante. Un eveniment pe lista actuală a oricărui iubitor de carte și cultură, săptămâna aceasta în Piața Unirii. Să fie cu mult succes!

Programul complet al FICT îl găsim pe https://www.transylvaniabook.com/.

Iulia GHIDIU         

Foto Ovidiu Manoilescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut