Femeile din Consiliul Local Cluj-Napoca, solidare cu victimele violenței domestice

Grupul femeilor din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca a transmis, cu ocazia zilei de 8 martie, un mesaj de solidaritate cu victimele violenței domestice.

„În fiecare zi, de când ne trezim și punem cafeaua la fiert și până în seară când punem capul înapoi în pernă, ne formăm cu fiecare simț, cu fiecare experiență, cu fiecare gest ori trăire, amintiri. Însă când în această rutină țipetele, înjurăturile, îmbrâncelile, loviturile, ușile trântite ori vasele sparte își fac apariția, amintirile pe care ni le formăm, capătă un alt nume, și le spunem traume. De astfel de traume au parte zilnic mii de femei, al căror număr real nu îl știm și din păcate nu o sa îl știm vreodată, pentru că din frică, lipsă de informație ori resurse, foarte multe femei aleg să tacă și să nu se adreseze autorităților sau asociațiilor dedicate în lupta împotriva violenței domestice”, se arată în mesaj.

Femeile din Consiliul Local mai atrag atenția că, în perioada de pandemie, mai ales în cea de izolare, s-a constatat o creștere a violenței în familie, fiind înregistrate cu 2,3% mai multe sesizări din partea femeilor agresate de partenerii de viață, potrivit Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). În materie de ordine de protecție, polițiștii au emis în primele șapte luni ale anului 2020, 4.856 de ordine de protecție provizorii, conform Legii pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, vizând 5.040 de persoane, autori ai unor fapte violente, majoritatea bărbați.

„Creșterea alarmantă a numărului situațiilor de violență domestică la nivelul anului 2020, comparativ cu anii precedenți, ne obliga și totodată ne responsabilizează, pe noi, femeile din Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, indiferent de culoarea politică, să condamnăm violența domestică, și într-o voce comună, să spunem cu fermitate: Stop Violenței Împotriva Femeilor! Probabil că fiecare dintre voi, cele care sunteți încă într-o relație abuzivă, vă puneți mereu aceste întrebări: ”de ce stau?”, „de ce nu plec?”, „cum o să mă descurc?”, „ce voi face cu copiii?”, „unde să caut ajutor?”. Fiecare dintre aceste întrebări sunt folositoare dacă sunt văzute ca un obiectiv pentru schimbare și nu ca o piedica impusă de frică. Dar de cele mai multe ori, pentru femeile controlate, jignite și lovite, aceste întrebări îmbracă forma fricii, lucru care le paralizează orice mișcare spre a le vedea ca obiective.(…)

Dacă ești victima violenței domestice, cunoști o persoană abuzată sau ești martorul unei astfel de situații, apelează linia telefonică gratuită cu nr unic 0800.500.333 pusă la dispoziție de ANES, destinată victimelor violenței domestice, disponibilă la nivel național 24h/24h, 7 zile/7 zile, pentru a-ți cunoaște drepturile și pentru a primi îndrumare și sprijin.

Este disponibil și numărul de telefon 0372799098 al Centrului pentru prevenirea și combaterea violenței în familiei, cu desiul pe strada Maramureșului, nr.1, Centru aflat în subordinea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca”, mai spun acestea.

Mesajul transmis este semnat de Cristian Adriana – USR PLUS; Fugel Edina – UDMR;

Ibranyi Flavia-Mihaela – PNL; Oană Alexandra – USR PLUS; Ciubăncan Anca Florinela – PSD; Oláh Emese – UDMR; Pop Loredana – PNL.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut