Farmaciștii atenționează asupra „greșelilor” din circuitul de eliberare a rețetelor

Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) și colegiile farmaciștilor din județele Brașov, Cluj și Maramureș atenționează asupra modului „defectuos” de informare a pacienților și medicilor de familie cu privire la eliberarea de prescripții medicale și la farmaciile din care se pot ridica medicamentele eliberate în acest regim și vin cu câteva precizări și recomandări menite să  preîntâmpine posibile riscuri pentru sănătate.

„Având în vedere că, din informațiile primite, există cazuri în care reprezentanții unor farmacii dezinformează pacienții și medicii de familie, generând situații de risc asupra sănătății publice și zădărnicire a eforturilor autorităților în combaterea bolilor”, AFIE și cele trei colegii ale farmaciștilor atrag atenția pacienților că prescripțiile lor „se pot elibera în orice farmacie comunitară aflată în relație cu Casa de Asigurări de Sănătate, indiferent dacă aceasta este transmisă pe email sau eliberată fizic de către medicul de familie”.

Pacienții sunt atenționați că au dreptul să își aleagă farmacia și că orice informații primite, potrivit cărora medicamentele de care beneficiază pot fi eliberate numai de o anumită farmacie, sunt FALSE. „Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și nu aglomerați inutil anumite farmacii, deoarece riscați să vă îmbolnăviți” – atenționează farmaciștii, prin intermediul unui comunicat remis presei.

De asemeni, medicii de familie sunt atenționați că informațiile potrivit cărora doar anumite farmacii pot elibera medicamente pentru pacienți, fără a fi necesară trimiterea prescripției prin e-mail, sunt FALSE.

„Toți farmaciștii fac eforturi pentru a elibera medicamentele către pacienți, indiferent de modalitatea prin care prescripțiile medicale sunt transmise acestora, chiar și în condițiile funcționării defectuoase, cu întreruperi, a sistemului informatic al CAS. Vă rugăm să aveți în vedere faptul că trimiterea pacienților la o anumită farmacie aduce cu sine un risc foarte mare asupra sănătății pacienților dumneavoastră. De asemenea, mai ales pe medicii de familie care activează în mediul rural vă rugăm să țineți cont de faptul că trimiterea bolnavului la o distanță considerabilă pentru a ridica o prescripție medicală implică riscuri foarte mari asupra acestuia. Farmaciile din mediul rural ELIBEREAZĂ prescripții pacienților, drumurile lungi ale pacienților pot fi evitate” – spun farmaciștii independenți, care fac apel la medicii de familie să atenționeze pacienții asupra faptului că au dreptul de a-și alege farmacia și asupra riscurilor inutile pe care și le asumă parcurgând distanțe lungi și aglomerând farmacii.

În ce privește farmaciștii, aceștia sunt atenționați ca, indiferent de locul în care își desfășoară activitatea, să prioritizeze aspectele după care doresc să se ghideze: „Deontologia profesională și jurământul depus vă obligă să țineți cont în primul rând de interese pacienților, prin protejarea acestora inclusiv față de creșterea riscurilor datorate existenței unei aglomerări în interiorul unei farmacii comunitare. A telefona pacienților pentru a-i aduce într-o farmacie și a aglomera acea farmacie, pentru a obține beneficii economice, este, la acest moment, de o gravitate foarte mare, putând aduce după sine inclusiv pedepse de ordin penal. Aglomerarea farmaciilor și plimbarea pacienților între farmacii constituie un risc, inclusiv pentru dumneavoastră. Țineți cont de drepturile fundamentale ale pacienților – dreptul la sănătate, dreptul de a-și alege furnizorul de sănătate. Țineți cont de prevederile privind protecția datelor cu caracter personal, precum și de prevederile legislației căreia vă supuneți” – atenționează AFIE și colegiile farmaciștilor din județele Brașov, Cluj și Maramureș.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie

One Response to Farmaciștii atenționează asupra „greșelilor” din circuitul de eliberare a rețetelor

  1. ThisCatHasClaws

    Trebuie procedat urgent la naționalizarea lanțurilor ( ! ) de farmacii ,urmată de distribuirea licențelor către farmaciștii independenți.Numai în țările înapoiate mai există lanțuri de farmacii.