Fără Comisie de anchetă privind datele despre pandemie, în Parlament- votul aleșilor clujeni

Senatorii şi deputaţii au dat vot negativ proiectului de hotărâre care vizează înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind identificarea situaţiei reale, a situaţiei raportate de autorităţi, a evoluţiei indicatorilor de sănătate publică şi a măsurilor de protejare a sănătăţii populaţiei românilor în pandemia declarată de OMS. Reprezentanții coaliției și-au argumentat votul prin faptul că în acest moment există deja în derulare o analiză a datelor la Ministerul Sănătății, astfel că o comisie în Parlament nu și-ar mai avea rostul. În schimb, social democrații au atras atenția că o asemenea comisie de anchetă este necesară pentru transparență.

Liberalii clujeni se poziționează diferit față de acest proiect. Deputatul Sorin Moldovan, care a votat împotriva proiectului, atrage atenția asupra analizei de la Ministerul Sănătății.

„La nivelul Ministerului Sănătății se lucrează la un raport privitor la datele pandemiei. Propunerea de a avea o comisie de ancheta suprapusă peste demersul Ministerului Sănătății îl văd ca un demers politic al celor din PSD. Consider mai important ceea ce facem pentru a reduce numărul deceselor cauzate de Covid-19 fiindcă în spatele cifrelor prezentate la televizor sunt familii îndurerate care au pierdut pe cineva drag. Închei într-o notă optimistă și vreau să scot în evidență scăderea numărului de infectări pe măsură ce campania de vaccinare înaintează”, a afirmat Sorin Moldovan.

În schimb. deputatul liberal Radu Moisin spune că nu a înțeles de ce coaliția majoritară nu a fost de acord cu înființarea comisiei.

“ Nu pot explica de ce s-a respins înființarea acestei comisii de anchetă. Personal, nu am votat la acest punct (nici pentru, nici împotrivă) pentru că nu am înțeles de ce coaliția majoritară nu a fost de acord cu înființarea comisiei. Argumentele expuse în plen de unii colegi nu m-au convins”, a declarat Radu Moisin.

Senatorul USR-PLUS, Cristian Bordei consideră că această inițiativă nu este decât un vehicul pentru un spectacol politic motat de PSD. „Am votat impotrivă pentru că această comisie de anchetă nu era altceva decât un vehicul pentru un spectacol politic montat de PSD. În acest moment se desfășoară la Ministerul Sănătății verificări pentru a clarifica situația și nu este necesară o comisie parlamentară pentru acest subiect”, a declarat Cristian Bordei.

Deputatul USR-PLUS, Oana Murariu, punctează pe de altă parte, că nu e cazul să revenim la perioada în care majoritatea PSD din Parlament înființa comisii parlamentare pe bandă rulantă.

Am votat împotriva acestei propuneri, la fel ca și ceilalți membri ai coaliției. Am votat astfel deoarce la Ministerul Sănătații se lucrează la un raport din care au fost deja prezentate câteva date preliminare și care va lămuri situația în câteva zile. Astfel, nu se impune din punctul meu de vedere înființarea unei comisii parlamentare de anchetă, atât timp cât o altă instituție a statului se ocupă de subiect. Nu vrem să revenim la perioada în care majoritatea PSD din Parlament înființa comisii parlamentare pe bandă rulantă, doar pentru a provoca scandal și fără rezultate concrete”, a precizat Oana Murariu.

Senatorul UDMR, Laszlo Attila, a votat împotriva acestui proiect din mai multe motive. Unul din acestea se referă la faptul că de obicei, comisiile de anchetă ale Parlamentului doar tărăgănează clarificarea lucrurilor și atrage atenția și el că Ministerul Sănătății desfășoară deja o analiză a situației pandemiei. „Am votat împotriva acestui proiect, din mai multe motive. Există o anchetă a Ministerului Sănătății care este în derulare acum, în al doilea râmd, de obicei aceste comisii de anchetă ale Parlamentului doar tărăgănează clarificarea aspectelor, iar în al treilea rând, cred că atunci când vom vedea rezultatele (n.red – analizei) va trebui să tragem o linie, o concluzie și să corectăm ceea ce trebuie corectat, să avem o atitudine proactivă în gestionarea pandemiei”, a spus senatorul UDMR, Laszlo Attila.

Pe de altă parte, deputatul AUR, Alin Coleșa consideră necesară înființarea unei comisii de anchetă în Parlament. „Este necesară înființarea unei comisii în Parlament pentru o transparență a gestionării datelor și pentru corectitudine. Pe dr altă parte, nu știu cum este făcută securizarea datelor. Am votat pentru acest proiect”, a spus Alin Coleșa.

Cu gunoiul sub preș…

La ședința de marți, liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, le-a spus parlamentarilor USR PLUS că o comisie de anchetă parlamentară „va veni să facă lumină asupra unor aspecte în privinţa cărora chiar oamenii lor s-au îndoit – Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă”.

„Doi reprezentanţi la vârf ai Guvernului – unul fost, altul prezent – se îndoiesc de corectitudinea acestor cifre. (…) Stimaţi colegi de la USR PLUS, aceşti doi miniştri sunt miniştrii dumneavoastră. Nu credem că aţi putea vota împotriva unei asemenea comisii de anchetă, care va veni să facă lumină pentru ceea ce oamenii dumneavoastră s-au îndoit. Dacă nu veţi vota această comisie de anchetă, înseamnă că, alături de partenerii vremelnici de la PNL, veţi dori să ascundeţi gunoiul sub preş. (…) O comisie de anchetă este o cale de aflare a adevărului, supremă, fiind a Parlamentului României, iar ceea ce se întâmplă în această perioadă datorită acestei pandemii merită ştiut”, a declarat Romaşcanu.

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a anunţat însă, că parlamentarii din acest grup nu vor vota pentru o astfel de comisie, considerând că nu este necesară, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii lucrează la un raport privitor la datele pandemiei.

Acuzele fostului ministru al Sănătății

Luna trecută, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat că „există diferenţe fundamentale” între numerele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din spitalele COVID.

El l-a invitat pe premierul Florin Cîţu să preia aceste probleme şi să revadă raportarea deceselor din spitalele COVID.

„Avem acum un ministru al Sănătăţii, care nu ştiu cat timp are, dar sunt câteva lucruri la care lucram, respectiv le investigam. O să îl rog pe domnul ministru interimar, care ocupă de asemenea funcţia de prim ministru, să revadă metodologia făcută sub conducerea partidului dumisale anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitalele COVID-19. N-aş vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reuşit să documentăm acest lucru, dar investigaţia noastră ne arată că există diferenţe fundamentale între numerele raportate şi cele reale”, a declarat atunci Voiculescu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut