Fals arhitect la Cluj

Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecților din România atrage atenția că mai multe documente tehnice pentru obținerea de autorizații de construire au fost semnate de o persoană care nu avea calitate de arhitect cu drept de semnătură.

Organizația profesională a arhitecților susține că documentațiile tehnice în baza cărora au fost eliberare autorizații de construire sunt asumate de către Szeredai Lorant prin aplicarea unei parafe de arhitect cu drept de semnătură, însă numărul TNA înscris pe aceasta aparține unui alt arhitect cu drept de semnătură obținut în mod legal.

„Având în vedere identificarea mai multor autorizații de construire eliberate de către autoritățile competente prevăzute la art. 4 alin. 1 din Legea nr. 50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, emise în baza unor documentații tehnice întocmite în calitate de arhitect cu drept de semnătură de către numitul S.L., înțelegem să arătăm că: domnul Szeredai Lorant nu este membru al Ordinului Arhitecților din România.

Având în vedere că numitul Szeredai Lorant nu este membru a OAR el nu poate întocmi și să-și asume niciun fel de documentații tehnice conform Legii nr. 184/2001, republicată. Neavând această calitate profesională, numitul Szeredai Lorant nu are dreptul de a întocmi în calitate de arhitect cu drept de semnătură documentațiile tehnice necesare obținerii autorizațiilor de construire. În acest sens la art. 11, alin. 1, din legea nr. 184/2001, republicată, se arată căt: “Proiectele de arhitectură pentru materializarea cărora legea impune obținerea autorizației de construire vor fi elaborate de un arhitect cu drept de semnătură sau de un conductor arhitect cu drept de semnătură. Proiectele de arhitectură de interior pentru materializarea cărora legea impune obținerea autorizației de construire pot fi semnate și de către un arhitect de interior cu drept de semnătură””, arată Filiala Cluj a Ordinului Arhitecților din România.

Potrivit acestei organizații, documentațiile tehnice în baza cărora au fost eliberare Autorizații de Construire sunt asumate de către numitul Szeredai Lorant prin aplicarea unei parafe de arhitect cu drept de semnătură însă numărul TNA înscris pe aceasta aparține unui alt arhitect cu drept de semnătură obținut în mod legal.

„Documentațiile tehnice depuse de către numitul Szeredai Lorant, documentații în baza cărora eu fost eliberate autorizațiile de construire, sunt însoțite de Dovezi de Luare în Evidență ce nu au fost eliberate de către Ordinul Arhitecților din România, existând indicii privind întocmirea în fals a acestora. Menționăm că aceste documente sunt emise doar de către Ordinul Arhitecților din România prin Flilialele Teritoriale”, arată arhitecții, precizând că Filiala Transilvania a Consiliului Teritorial al Ordinului Arhitecților din România va demara procedurile legale, pe linie penală și administrativă, împotriva acestei persoane.

Printre proiectele realizate de Szeredai Lorant se numără reabilitarea Curiei Kallos de la Răscruci.

„Se poate și arhitectură rurală de calitate! În satul Răscruci, comuna Bonțida, la câțiva pași de minunatul castel Banffy, în Ținutul Fluturelui Albastru, se află Curia Kallos. Arhitectură acesteia m-a surprins plăcut de fiecare dată când treceam prin zona. Este o arhitectură care înțelege contextul și încearcă să se încadreze cât mai armonios posibil în acesta. O arhitectură care încântă privirea și generează spații plăcute. „Creaţia arhitecturală este menită să organizeze funcţional şi estetic spaţiul construit, având obligaţia de a-l insera armonios în mediul înconjurător, în respectul peisajelor naturale şi al patrimoniului imobiliar”, declarat anul trecut arhitectul șef al județului despre lucrarea lui Szeredai Lorant.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut