Expoziție permanentă de fotografie veche, vernisată la Sâncraiu

Vechi chipuri, obiceiuri, costume, arhitectură și alte elemente din cultura tradițională maghiară și română din Sâncraiul de altădată își vor găsi locul într-o expoziție permanentă de fotografie veche, găzduită la Casa Tradițională din localitate. Expoziția va fi vernisată sâmbătă, 2 octombrie, în cadrul Zilelor „Ady Endre”.

30 de fotografii realizate în Sâncraiu, în prima parte a secolului XX, selectate din lada cu amintiri a sătenilor, s-au așezat frumos pe panouri din komatex de mari dimensiuni, care vor întregi imaginea satului de altădată, pe care acest spațiu dorește să îl reproducă.

Expoziția a fost realizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, împreună cu Asociația culturală  „Ady Endre” din Sâncraiu, în cadrul Proiectului de „Reconstituire a obiceiurilor tradiționale din comuna Sâncraiu, județul Cluj”. Proiectul, demarat anul trecut, vizează realizarea de expoziții de fotografie, întâlniri de lucru cu autoritățile, oamenii de cultură și cu localnicii. De asemeni, pe rețelele de socializare ale instituției clujene sunt postate filme etnografice cu obiceiuri tradiționale reconstituite, în vederea promovării în scop turistic.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj are deja o tradiție în derularea unor proiecte de scoatere la lumină a fotografiilor vechi din arhive personale, editând până în prezent numeroase albume cu fotografii de altădată din sate clujene.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut