Expoziție la Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga”: Ocolul Pământului în table de șah

O incredibilă expoziție ce aparține profesorului de matematică Emil Sitaru, un împătimit al jocului de șah, este deschisă în această perioadă la Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga”, unde poate fi vizitată timp de circa două luni.

Nenumărate seturi de șah, care reprezintă bătălii sau civilizații antice – troienii și aheii, armata regală și piraţii, dacii și romanii, luptele lui Napoleon, romanii în Egiptul antic -, piese inspirate din Star Treck, Lord of the Rings, Harry Potter sau Familia Simpson, păpuşi Matrioșka, şah cu simbolurile unor cluburi de fotbal, jocuri de şah originare din cam toate colțurile lumii, din Guineea Bissau până în Turcia (piese din piatră), din Grecia în Peru, din Chile până în Spania, sau din Cehia până în China, Portugalia, Taiwan, Polonia, Thailanda ori Ucraina, inclusiv un joc de șah pentru pentru nevăzători, și multe, multe altele fac parte din năucitoarea colecție a profesorului Emil Sitaru.

”Este a șaptea ediție a acestei expoziții, trei au avut loc în Cluj și altele trei înafara Clujului. Expoziția s-a tot îmbogățit, astfel că de la 80 de șahuri în 2015 am ajuns la 170 de exponate, și sper că voi putea să achiziționez în continuare. Aproape toate seturile de șah transmit un mesaj, primul legat de impresia artistică în fața unui lucru frumos făcut, altele sunt legate de istorie – sunt reprezentate civilizații antice, cum ar fi Grecia, Egiptul, incașii sau bătălii celebre din istorie – altele au tangențe cu geografia sau matematica. Avem inclusiv un joc de șah, care se desfășoară pe o tablă plată și care se ridică în trei dimensiuni, în 3D, mesajul filosofic fiind întrebarea dacă există și a patra dimensiune. Multe seturi sunt valoroase și prin prisma materialului din care sunt făcute – cristal de Boemia sau sticlă de Murano, spre exemplu. Există un set construit din pet-uri reciclabile și realizat pe imprimantă 3D, iar altul, făcut de ginerele meu, din piese tehnice.” spune profesorul Sitaru, care a început să colecționeze seturi de șah în urmă cu aproximativ 30 de ani. Și nu se gândește să se oprească.

”Vreau să mă ocup mai intens de acest proiect. De mult timp caut o sală potrivită în care să permanentizez expoziția, ca un punct de atracție pentru orașul nostru. Dar nu mă gândesc doar la o simplă sală cu o expoziție, ci la un spațiu unde să se și joace efectiv șah, unde copii să facă cursuri, să învețe acest sport, și sunde să se desfășoare competiții. Cine poate să-mi dea recomandări îi rog să o facă. Până acum nu am găsit nimic potrivit, deși agenții imobiliari din Cluj deja mă cunosc”, spune, cu umor, profesorul Sitaru.

Să mai spunem că expoziția nu se adresează doar pasionaților acestui sport, ci și tuturor celor cărora le place frumosul în toate formele sale, multe dintre exponate fiind adevărate opere de artă.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut