Expoziţie fotodocumentară la Gherla

La Centrul de Informare şi Promovare Turistică Gherla s-a deschis expoziţia fotodocumentară prilejuită de împlinirea a 732 ani de la prima atestare documentară a oraşului şi la peste 300 ani de la fondarea oraşului modern Armenopolis, devenit între timp un renumit centru al armenilor din Transilvania.

Cu această ocazie, în vitrina locaţiei din centrul municipiului sunt expuse fotografii şi documente referitoare la acest moment istoric din viaţa locuitorilor urbei de pe Someş. Prima atestare documentară a oraşului Gherla este menţionată la 6 ianuarie 1291 cu numele Gerlahida. De-a lungul timpului, localitatea a purtat diferite denumiri: 1410 – Gerloah (Gerlah), 1458 –Gerlah, 1578 –Gheryla possesio, 1643 –Gherla oppidum, 1721 –Gherla, altfel Szamosújvár (traducerea din limba maghiară a denumirii  latineşti pe care o purta încă din anul 1504 „Arx nova ad Sanusium”, 1726 Örményváros – Armenopolis, 1830 – Szamos-újvár, Armenopolis, Armenierstadt Gyerla, din 1922 – Gherla.

Gherla este unicul oraş al Transilvaniei fondat în secolul al XVIII-lea după un plan prestabilit. Evoluţia sa se suprapune în timp cu pătrunderea barocului în Transilvania, purtând, din acest motiv, pecetea acestui stil în mod pregnant. Oraşul baroc Gherla, numit şi Armenopolis, a fost întemeiat de către o parte a armenilor veniţi din Moldova sub conducerea episcopului Oxentius Verzellescus, cu acordul principelui Mihai Apafi.

Tot cu prilejul marcării a 732 ani de la prima atestare documentară a oraşului Gherla, la Centrul de Informare şi Promovare Turistică este prezentat un filmuleţ referitor la acest moment istoric.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut