EXPOZIȚIA – TÂRG DE ARTĂ: CRĂCIUN ȘI AN NOU LA CETATEA CÂLNIC

În întâmpinarea marii Sărbători a Nașterii Domnului, precum și a Anului Nou Asociația Ars Transsilvaniae România în colaborare cu Primăria Comunei Câlnic din județul Alba organizează  EXPOZIȚIA – TÂRG DE ARTĂ CRĂCIUN ȘI AN NOU  LA CETATEA CÂLNIC, Monument UNESCO, ce poate fi vizitată  în perioada 17 decembrie 2022 – 30 ianuarie 2023, între orele 16.00 – 20.00.

Potrivit academicianului Marius Porumb, director al Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca al Academiei Române, preşedinte al Asociaţiei “Ars Transsilvaniae”, ”venerabilul ansamblu de arhitectură al Cetății Câlnic, menționată documentar pentru prima oară în anul 1269, a îmbrăcat haină de sărbătoare, fiind luminată feeric, în lumini multicolore, inundată fonic de muzica tradițională sub semnul sărbătorii dedicate nașterii Pruncului Isus. În acest spațiu istoric și cultural, ce face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, este organizată Expoziția cu daruri de Crăciun, cu lucrări realizate de artiști consacrați: Margareta Catrinu, Andreea Radu, Roxana Salanță, Zoe Vida Porumb, Theo Mureșan, Anca Mureșan, Irina Crețeanu și Gil Turculeț din Cluj Napoca, Veronica Vancea din Baia Mare, Olimpia Coman Sipeanu și Marius Coman Sipeanu din Sibiu, Florin Poenariu din Laz, cu icoane pe sticlă, Beatrice Serafinceanu din Hunedoara, Eugen Măcinic și Voicu Preja din Sebeș.

Din expoziția găzduită de capela Cetății Câlnic pot fi achiziționate ceramică populară din renumitele centre de la Horezu și Corund, dar și albume și studii de artă, între care monumentala sinteză ”Arta din România”, realizare de excepție apărută la Editura Academiei Române & Editura Mega din Cluj Napoca”.

Vizitarea Expoziției de Crăciun și Anul Nou din Cetatea Câlnic este însoțită de fondul muzical al tradiționalelor colinde de Crăciun, de muzică românească tradițională precum și de muzică internațională. Un pahar de vin dulce și cald cu scorțișoară și coajă de portocală te poate însoți în vizitarea acestui loc plin de istorie.

Un colind a fost compus pentru acest eveniment special:

„La Câlnic, la Cetate, Crăciunul la poartă bate,

Porțile când se deschid,

Colinzi răsună, lămpile s-aprind!  Sărbători cu voie bună, Lumea vine, se adună.

Daruri multe le găsiți, Pentru copilași cuminți,

S-a născut Pruncul Isus, Bucurie ne-a adus,

Iar la anul care vine, Pace, sănătate pentru tine!

Sărbători fericite și La mulți ani!”

Anul trecut, familia academician Marius Porumb și Zoe Vida-Porumb a dăruit, în preajma zilei de 1 Decembrie, ”ca ofrandă pentru câlniceni, în semn de prețuire și ca o creștinească rugăciune pentru Patria iubită”, Troița monumentală ”Rugă pentru România”, amplasată în parcul din centrul Câlnicului.

Luna decembrie 2022 aduce în prim plan evenimentul dedicat marii Sărbători a Crăciunului, organizat de Asociația Ars Transsilvaniae România, care a inițiat sustenabile proiecte menite să confere cetății medievale Câlnic statutul unui centru cultural activ, mândrie a localnicilor și reper de bune practici în valorificarea patrimoniului național. În cetate a fost amenajat un muzeu, în urmă cu mai mulți ani, prin contribuția familiei Porumb, multe din piesele expuse fiind donate din colecțiile personale de cei doi reputați clujeni. Pot fi admirate și lucrări de artă textilă realizate de prestigioasa artistă Zoe Vida-Porumb.

Carmen FĂRCAȘIU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut