Explozie de cazuri de rujeolă la Cluj

Numărul cazurilor de rujeolă a „explodat” în județul Cluj în 2023 și în primele luni ale acestui an faţă de 2022. Directorul Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj, Mihai Moisescu, a tras un semnal de alarmă în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural cu privire la creșterea alarmantă a cazurilor de rujeolă, îndemnând la o intensificare a măsurilor de vaccinare.

Potrivit datelor prezentate, numărul cazurilor de rujeolă a crescut de la 4 cazuri în 2022, la 324 de cazuri înregistrate în perioada 1 februarie 2023-26 martie 2024.

Cea mai afectată localitate din județul Cluj este municipiul Cluj-Napoca unde, în această perioadă, s-au înregistrat 89 de cazuri, urmată de Câmpia Turzii cu 61 de cazuri. În zona rurală, cele mai multe cazuri de rujeolă au fost la Viișoara-32 de cazuri iar la Luna 22 de cazuri.

Din cele 80 de orașe și comune clujene, în 28 s-au înregistrat cazuri de rujeolă.

Directorul Mihai Moisescu explicat că în ultima lună în județul Cluj s-au înregistrat 91 de cazuri de rujeolă, 42 dintre acestea fiind la Cluj-Napoca. În zona rurală, cele mai multe cazuri au fost la Florești(14).

Din totalul de 324 de cazuri înregistrate în perioada 1 februarie 2023-26 martie 2024, 31 cazuri au fost vaccinate ROR anterior debutului, 282 la nevaccinați, din care 37 nu aveau vârsta de vaccinare (copii cu vârsta sub 1 an), si 7 adulți cu status vaccinal necunoscut.

Mihai Moisescu a atras atenția că în instituțiile de învățământ medicul școlar care este informat de apariția unuia sau mai multor cazuri posibile de rujeola va trebui să verifice această informație împreună cu medicii de familie din zona și să se asigure că aceste cazuri au fost notificate la direcția de sănătate publică a județului. De asemenea va trebui să participe la investigația epidemiologică împreună cu echipa DSP (identificarea persoanelor susceptibile de a face rujeola, verificarea vaccinărilor din registrele de vaccinări).

În cazul instituțiilor de îngrijiri medicale când un caz de rujeolă este internat într-o secție de spital sau în caz de apariție a unui cluster într-o instituție de îngrijiri medicale, trebuie informat medicul epidemiolog și echipa de specialiști în prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale din instituția respectivă (SPIAAM). Medicul epidemiolog trebuie să verifice statusul vaccinal al întregului personal medico-sanitar care va primi recomandarea de a-și completa vaccinările/a se vaccina post-expunere.

Recomandarea se adresează în particular personalului la risc cu vârsta peste 25 de ani, nevaccinat și fără rujeolă în antecedente/cu antecedente incerte de rujeolă, cu rezultat de laborator negativ.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut