Exodul părinților: Peste 76.000 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate

Mai mult de doi din cinci (44%) dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate au rămas în țară fără mama alături, fie că aceasta este plecată împreună cu tatăl, fie că este singurul părinte plecat din familie, arată o anchetă realizată de Salvați Copiii România. Potrivit statisticilor oficiale, 21.024 copii au ambii părinți plecați peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susținător este plecat.

Datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în decembrie 2021, pe un eșantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinții plecați la muncă în afara țării, arată că intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/ părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantion. Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiind reprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens. Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinți este redus (doar 7%), foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Potrivit organizației Salvați Copiii, dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în țară, cel mai frecvent invocat ține de piața muncii (locuri de muncă, condiții de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătățirea sistemului de sănătate (24%) și de ameliorarea climatului social general/ vieții politice (20%).

În acest context, cu sprijinul PEPCO România, organizația derulează, pe parcursul lunii august (luna cu cele mai multe reîntoarceri ale românilor care muncesc peste hotare), o campanie amplă de conștientizare a importanței timpului de calitate părinte-copil, sub egida mesajului „Împreună totul este mai bine!”.

„Chiar dacă părinții sunt nevoiți să muncească peste granițe și-și lasă copiii în grija rudelor, cel mai adesea a bunicilor, este important ca absența fizică să nu fie dublată de absența emoțională. Părinții trebuie să facă parte din viața copiilor lor, să vorbească cu ei, să-i asculte, să petreacă împreună timp, chiar dacă sunt la distanță” – spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Potrivit statisticilor oficiale, care includ doar copiii aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială, 76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, în urma migrației economice a părinților – arată Salvați Copiii România. Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele: Suceava – 6.518, Botoșani – 5.025, Iași – 4.855, Neamț – 4.019, Bacău – 3.809, Prahova – 3.196, Galați – 3.067, Vaslui – 2.919, Constanța – 2.765 și Maramureș – 2.064. Salvați Copiii România atenționează că amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația a creat deja, încă din 2010, astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas aceștia.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut