Exerciții de empatie: Cum e mai potrivit?

În fiecare zi întâlnesc situații de relaționare cu ceilalți care mă pun în dilemă. Cum e mai potrivit? Să-i spui omului nătâng cum stă, de fapt, situația, sau – din presupuse considerente creștine – să-l tolerezi la nesfârșit sperând că atitudinea ta îi va fi spre-ndreptare?

În Pildele lui Solomon-înțeleptul găsim următorul răspuns: „Nu răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu te asemeni și tu cu el. Răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu se creadă înțelept în ochii lui”.

Deși aparent două răspunsuri contradictorii, soluția e una singură: nu răspunde cu aceeași monedă, ca nu cumva să împrumuți din comportamentul nătângului, dar, în același timp, nu trece pasiv pe lângă situație ca nu cumva – Doamne ferește – nebunul să se creadă înțelept și astfel să fii și tu părtaș la întreținerea „intelectualității” unuia ce are nevoie imperioasă de alfabetizare.

Desigur, nu-i vorba de cei cu neputințe de fieșce natură și care, conform Scripturii, sunt de-ngăduit de 70 de ori câte 7.

Îi amintim însă pe neghiobii agramați dintre care unii, tolerați fiind ici și colo, au ajuns cu studii postuniversitare. De-aci și până la vreo funcție prin ministere e doar o chestiune de marketing.

Pr. Bogdan CHIOREAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut