Eveniment numismatic: Monedă omagială din aur în memoria lui Iuliu Maniu

Începând de luni, 6 februarie, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu.

Moneda este din aur, cu titlu 999‰, calitate proof, are valoarea nominală de 500 lei, forma rotundă, greutatea de 31,103 g, diametrul de 35 mm și cant neted.

Aversul monedei prezintă palatul Adunării Deputaților din București în perioada interbelică, inscripția „ROMANIA”, în arc de cerc, anul de emisiune „2023”, stema României și valoarea nominală „500 LEI”. Reversul monedei prezintă portretul, numele și semnătura lui Iuliu Maniu și anii între care a trăit acesta ,,1873” și „1953”.

Monedele sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoţite de broşuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru monedă este de 1.000 piese, iar preţul de vânzare este de 14.500 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Monedeleu au putere circulatorie pe teritoriul României și pot fi achiziționate de la Sucursala regională BNR Cluj (Cluj-Napoca, piața Unirii nr. 7, program: luyni – vineri, între orele 8,30-12ș 12,30-14,30). Ca de obicei, un stoc limitat de piese este disponibil pentru rezervări online. Pe lângă acesta, o parte a fiecărei emisiuni este destinată achiziționării directe, fără o rezervare prealabilă.

Reamintim că Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, Simleu Silvaniei, Imperiul Austro-Ungar – 5 februarie 1953, închisoarea din Sighet, România) a fost un politician, deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, doctor în drept, președinte al Partidului Național Țărănesc, de mai multe ori prim-ministru al României, membru de onoare al Academiei Române. Împreună cu personalități ale partidului Național Român din Ungaria și Transilvania, a participat hotărâtor la pregătirea unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat, și a făcut parte dintre organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României. În perioada comunistă, a fost arestaat, i s-a înscenat un proces pentru ”înaltă trădare”, a fost condamnat la închisoare pe viață și întemnițat la Sighet, unde a murit la vîrsta de 80 de ani. Trupul său a fost aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor de la marginea orașului, într-un loc neidentificat încă.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut