Eurodeputatul Daniel Buda: Relația Uniunii Europene cu Republica Moldova trebuie să treacă la următorul pas

Relația Uniunii Europene cu Republica Moldova trebuie să treacă la următorul pas, iar sprijinul în redeschiderea discuțiilor privind liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană prin eliminarea contigentelor tarifare pentru produsele moldovenești pe piața UE trebuie să fie următorul pas, a declarat eurodeputatul român Daniel Buda în urma unei întrevederi pe care a avut-o la Bruxelles cu Iosif Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova.

Europarlamentarul PPE susține că statutul Republicii Moldova de ţară candidată la aderarea în UE demonstrează că reformele realizate de autoritățile de la Chișinău sunt de necontestat.

În cadrul Parlamentului European de la Bruxelles, am avut o întâlnire bilaterală cu domnul Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova – Bolea Vladimir Iosif.

Am avut discuții foarte consistente și aplicate despre cele mai recente evoluții ale relației Uniunii Europene cu Republica Moldova. UE, România și statele membre sunt unite în sprijinul lor pentru Republica Moldova, susținând atât procesul de aderare al acesteia, cât și economia în contextul actual și provocările din regiune. Printre mijloacele de sprijin acordate se numără: Mecanismul de Protecție Civilă al UE, asistența macrofinanciară acordată sau liberalizarea temporară a comerțului în privința produselor care nu sunt deja complet liberalizate. Solidaritatea trebuie să devină noua realitate!
În cadrul întâlnirii noastre am abordat, evident, și subiectul fermierilor și al agriculturii. Seceta, criza energetică, lipsa inputurilor din agricultură şi conflictul din Ucraina reprezintă riscuri și provocări pentru fermieri, indiferent dacă vorbim despre cei din interiorul Uniunii Europene sau din Republica Moldova. Situația ne cere să acționăm si să venim cu soluții. Moldova urmează parcursul european. Domnul Ministru și-a exprimat intenția de a alinia agricultura țării la standardele europene. Subiectele precum Farm to Fork sau reducerea îngrășămintelor au reprezentat de asemenea puncte importante ale agendei noastre
”, a declarat Daniel Buda, arătându-și, totodată, convingerea că dialogul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova se va intensifica și mai mult, iar cei de la nivelul instituțiilor europene trebuie să facă tot posibilul să faciliteze dialogul și cooperarea.

C. PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut