Eurodeputatul Daniel Buda: Este trist să ne exportăm animalele tinere și să importăm mezeluri

Eurodeputatul Daniel Buda a atras atenția, marți, în cadrul Congresului Fermierilor, că o componentă extrem de importantă ce trebuie dezvoltată în România este cea a procesării. Este trist să ne exportăm animalele tinere, să exportăm porumbul sau grâul ori orzul, iar noi să importăm mezeluri care mai conțin și carne, ori pâine congelată care mai conține și făină, ca să nu mai vorbesc de brânza care mai conține și lapte. România trebuie să pună mai mult accent pe partea de procesare a produselor agricole, astfel încât să nu mai exporte materii prime și să importe produse cu valoare adăugată mare”, a precizat europarlamentarul.

În ceea ce privește sectorul zootehnic, Daniel Buda a arătat că, în premieră, noua Politică Agricolă Comună include la articolul 28 bunăstarea animalelor în cadrul schemelor ecologice. Comisia a publicat lista cu potențiale practici ecologice care vor putea finanța condițiile de creștere durabilă, agricultură organică, abordează rezistența antimicrobiană, încurajază pășunatul în spații deschise, etc. Fermierii vor avea doar de câștigat dacă vor pune în aplicare practicile de creștere durabilă și extensivă. În acest nou exercițiu financiar, beneficiem de cele mai consistente fonduri europene de la aderarea României. Îi încurajez pe fermieri să apeleze cu încredere la serviciile de consiliere și să acceseze programele de dezvoltare disponibile, cu atât mai mult cu cât în noua PAC fermierii vor avea acces la servicii de consultanță. Îi asigur pe membrii Asociației Forța Fermierilor și pe toți fermierii în general, de toată deschiderea, implicarea și sprijinul meu pentru a devolta împreună un sector agricol sustenabil și a asigura o hrană de calitate, accesibilă pentru consumatori și venituri corecte pentru fermieri!”, a spus eurodeputatul.

Daniel Buda i-a îndemat, totodată, pe fermieri să se implice în elaborarea Planului Național Strategic, astfel încât nevoile din teren să se regăsească în aceste planuri.

Planurile naționale strategice reprezintă un element cheie al reformei Politicii Agricole Comune(PAC), ce va stabili modul în care fiecare stat membru va utiliza instrumentele PAC. „Acest lucru le va permite să țină seama de condițiile locale și să atingă obiective ambițioase. Cu siguranță, prin implementarea acestor Planuri Strategice și prin simplificarea normelor și procedurilor, se vor obține performanțe notabile și de către fermierii români”, a spus eurodeputatul în cadrul Congresului Fermierilor, eveniment organizat de Asociația Forța Fermierilor.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut