EROINELE. Femei extraordinare din Cehia și România

Libertatea, egalitatea și democrația sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa și, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potențialul intelectual a jumătate din populație prin constrângerea femeilor. Expoziția Eroinele este o celebrare a curajului, dedicării și perseverenței tuturor femeilor care au sfidat cu îndrăzneală normele sociale ale vremurilor lor. Aceasta prezintă portrete ilustrate ale unor figuri marcante ale Cehiei și României, însoțite de scurte povești ale vieților lor impresionante. După ce a fost prezentată la București, expoziția ajunge la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, de pe 11 februarie, începând cu ora 16:00.

Expoziția Eroinele reunește două inițiative similare, expoziția Czech Heroines și ilustrațiile din volumele Nesupusele, cu scopul de a transmite publicului poveștile unor femei remarcabile, dar și de a aduce un omagiu tuturor celor care au luptat pentru lumea pe care o cunoaștem astăzi – o lume în care libertatea și egalitatea sunt drepturi fundamentale. Aceasta va putea fi vizitată începând cu data de 11 februarie, între orele 16:00-19:00 și va fi deschisă, de miercuri până duminică, până pe 14 martie, în intervalul orar 10:00-18:00 (ultima intrare la 17:00).

Eveniment este organizat de Centrul Ceh București și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, împreună cu DeBasm – Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi din România și Facultatea de Design și Arte Ladislav Sutnar.

Eroinele Cehiei

Am reușit să văd expoziția grație multor link-uri de promovare. Expoziția trebuie văzută! Trebuie pentru că ea pune în discuție locul și rolul femeii în societatea civilă. Trebuie văzută și pentru că este vorba despre femei care au lăsat amprente în istoria umanității, cu urmări până în zilele noastre.

Dacă e să scriu despre Eroinele Cehiei, atunci trebuie amintite Clara Haskil (pianistă), Martina Navratilova (tenis de câmp), Marie Schmolkova (asistent social; a salvat mii de refugiați în timpul celui de al 2-lea Război Mondial), Alice Masarykova (profesoară, sociolog, politolog), Bozena Nemcova (scriitoare), Maria Theresa, Charlote-Garrigue-Masaryk, Madeleine Albright, Ema Destinova (cântăreață de operă), Vera Caslavska (gimnastă), Lida Baarova (actriță), Marta Kubisova (cântăreață; PIESa ei ”Rugăciune pentru Marta! A devenit simbolul rezistenței naționale împotriva ocupării fostei Cehoslovacii de către trupele Pactului de la Varșovia, 1968), Ivanka Trumpova, Milada Horakova (victimă a terorii comuniste, condamnată la moarte în 1950, acuzată fiind de trădare)…

Eroinele României

Sunt nume la fel de cunoscute, mă rezum acuma să amintesc câteva doar: Principesa Ileana, Smaranda Brăescu (aviatoare), Ana Aslan, Miriam Răducanu, Maria Tănase, Hertha Muller, Sofia Nădejde, Sanda Marin, Simona Halep, Sanda Marin, Geta Brătescu, Lena Constante, Elena Farago, Nadia Comăneci, Nina Cassian…Sigur v-am trezit interesul, sigur veți onora expoziția cu prezența dumneavoastră.

Eroinele în întreaga lume

Expoziția a fost deja prezentată în centre importante din întreaga lume, cum sunt Anderson Gallery/Iowa, Pilsen, Taipei, Stockholm, Zagreb, Tel Aviv, Moscova, Rotterdam, New York…De săptămâna viitoare, EROINELE pot fi văzute și la Cluj-Napoca.

Demostene ȘOFRON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut