Emil Boc lămurește lucrurile în cazul Crucii de pe Cetățuie

Primarul Emil Boc a dat asigurări vineri, în cadrul unei intervenții telefonice la o emsiune de radio, că nimeni nu se va atinge de Crucea de pe Cetățuie „pentru că face parte din patrimoniul acestui oraș”.

„Am văzut în dezbaterea publică din ultimele zile tema legată de Crucea de pe Cetățuie.

Problema Crucii de pe Cetățuie nu este una nouă, încă din 2001 se solicită demolarea de către unii arhitecți sau comisii de specialitate din domeniul arhitecturii. De asemenea, acum există o propunere din partea celui care realizează planul de modernizare a zonei Cetățuia. Eu nu mă ating de simboluri și nu afectez semnificația lor. Cred că avem alte lucruri mai importate de făcut în acest oraș, mult mai importante decât să ne ocupăm de Statuia lui Avram Iancu sau să mutăm Crucea de pe Cetățuie. Sunt de formație umanistă și cunosc semnificația și valoarea simbolurilor istorice, religioase sau de altă natură. Ele nu trebuie tratate cu buldozerul sau din vârful peniței unor specialiști care nu au legătură nici cu istoria și nici cu ADN-ul orașului. În egală măsură am rezolvat și problema statuii lui Matei Corvin când am venit primar în acest oraș. Știți foarte bine că acolo erau două gropi mari care afectau statuia. Prin echilibru, fără convulsii sociale, am găsit soluția europeană de a avea o piață modernă, de a păstra statuia și așa vrem să procedăm în continuare. În concluzie, zona Cetățuie va fi modernizată dar fără a fi afectată Crucea de pe Cetățuie. Acest lucru să fie clar pentru toată lumea, iar dacă ne-ar fi întrebat am fi dat un punct de vedere instituțional. A fost propunerea unui arhitect, dar el poate să propună. Oricum decizia este la mine. Eu semnez și autorizația de desființare și autorizația de construire. Crucea de pe Cetățuie va rămâne acolo pentru că face parte din patrimoniul acestui oraș”, a spus primarul Emil Boc.

Proiectul de amenajare a ansamblului urban Cetățuia prevede demolarea Monumentului Glorie Eroilor Neamului.

Proiectul de amenajare a zonei a fost realizat de către asocierea Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass şi Ana Horhat. Suprafața studiată pentru amenajarea dealului Cetățuia este de 15 hectare (10 hectare aflate în proprietate publică), dorința administrației locale, ca promotor al concursului, fiind aceea ca întreaga zonă să devină un spațiu public de o foarte bună calitate, un loc predilect pentru evenimente în aer liber, un loc reprezentativ cu un puternic caracter identitar pentru întregul oraș și folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriului stâncos și împădurit. Versantul sudic este considerat un spațiu emblematic al Clujului, cunoscut și ca „orașul de la poalele Cetățuii.”

Proiectul propune însă demolarea mai multor construcții, iar printre acestea se numără și cunoscutul monument Crucea de pe Cetățuie denumit oficial „Monumentul Glorie Eroilor Neamului”. Surse din primăria clujeană susțin că monumentul se află pe un teren privat iar proprietarii au câștigat un proces împotriva municipalității prin acre s-a dispus înlăturarea monumentului. Prin urmare, când s-a întocmit proiectul de amenajare a Cetățuii, arhitecții au trebuit să țină cont de sentința pronunțată și excludă monumentul.

 

Conform calendarului privind implementarea proiectului, în primăvara anului 2023 ar trebui finalizate procedurile de expropriere după care ar trebui aprobat Planul Urbanistic Zonal. După aprobarea în Consiliul Local a Planului Urbanistic Zonal se va finaliza documentația pentru Autorizarea Lucrărilor (DTAC) în termen de maxim 120 de zile. După eliberarea autorizației de construire se va finaliza documentația tehnică de execuție în termen de maxim 120 de zile. Pe baza acesteia se va lansa licitația de execuție propriu-zisă.

Termenul estimat pentru realizarea lucrărilor de execuție este de 24 de luni de la finalizarea licitației și primirea ordinului de începere.

Lucrările de modernizare propuse în parcul Cetățuia presupun realizarea de exproprieri în valoare de circa 40 de milioane de lei.

Crucea de pe Cetăţuie, proiectată de către arh. Virgil Salvanu, a fost înălţată în perioada 1994-1995 şi are o înălţime de aproape 30 m, iar greutatea monumentului este de 60 tone. La realizarea monumentului au participat mari firme clujene. La 1 Decembrie 1995, Monumentul Eroilor Neamului de pe Cetăţuie a fost dezvelit şi sfinţit de către I.P.S. Bartolomeu Anania şi I.P.S. George Guţiu.

C.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut