EMA „nu elimină definitiv” legătura dintre vaccinul AstraZenenca și cazurile de coagulare a sângelui

Emer Cooke, directoarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA), a declarat marți că rapoartele clinice și de laborator revizuite de experții săi nu permit deocamdată „eliminarea definitivă a unei legături între vaccinul de la AstraZeneca și cazurile „rare” de coagulare sangvină detectate în unele țări europene, relatează EFE.

În urma analizei detaliate ce a fost realizată de Comitetul consultativ pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilență (PRAC) și după „revizuirea tuturor cazurilor, rezultatelor de laborator și rapoartelor clinice”, EMA „nu este în măsură să elimine definitiv o legătură între vaccin și cazurile rare” și neobișnuite detectate. „Am ajuns într-un punct în care trebuie să lansăm o investigație suplimentară pentru a înțelege mai bine și să analizăm studiile de observație specifice”, a declarat Emer Cooke.

În prezentarea sa online realizată în fața Comisiei pentru Sănătate a Parlamentului European, Emer Cooke a reamintit că PRAC a recomandat „conștientizarea legată de posibilele riscuri și ca EMA să se asigure că acele riscuri sunt incluse în prospectul produsului” pentru a îi ajuta pe profesioniștii din sănătate să urmărească simptomele care pot apărea după vaccinarea cu serul dezvoltat de grupul britanico-suedez AstraZeneca în colaborarea cu Universitatea Oxford.

Această informație, inclusă deja în prospect după avizul primit de Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (CHMP), a fost determinată după o investigație de aproape două săptămâni la care au participat toate autoritățile naționale din fiecare țară membră a UE și din Marea Britanie, împreună cu experți independenți în tulburări de coagulare a sângelui.

EMA continuă să susțină că este vorba despre foarte puține cazuri și că vaccinul rămâne un mijloc „sigur și eficient” în lupta împotriva COVID-19, o boală care reprezintă o asemenea amenințare pentru societate încât avantajele vaccinului de la AstraZeneca sunt considerabil mai mari decât posibilele riscuri.

Directoarea EMA a subliniat că se analizează și posibila apariție a cazurilor „rare” de coagulare sanguină după administrarea celorlalte vaccinuri anti-COVI-19 deja autorizate în Uniunea Europeană (Pfizer-BioNTech, Moderna și Johnson&Johnson), deși „până acum nu a fost identificat niciun caz în cadrul monitorizării de siguranță”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut