EMA: 169 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală, înregistrate la 34 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca administrate

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a primit rapoarte despre 169 de cazuri rare de tromboză venoasă cerebrală, înregistrate până la data de 4 aprilie, dintr-un total de 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19 AstraZeneca administrate în Spațiul Economic European, a declarat miercuri Sabine Straus, președintele Comitetului de siguranță sanitară din cadrul EMA, relatează Reuters, citată de AGERPRES.

În pofida cazurilor foarte rare de tromboză venoasă cerebrală legate de administrarea vaccinului AstraZeneca, Agenția Europeană pentru Medicamente a confirmat recomandarea sa privind utilizarea vaccinului la toți adulții.

EMA a anunțat miercuri că a găsit o potențială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus și probleme rare de coagulare a sângelui la adulții care au fost inoculați cu acest ser. Cu toate acestea, agenția europeană subliniază faptul că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în fața riscurilor medicale.

La rândul său, directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, a declarat că riscul de a muri din cauza COVID-19 este „mult mai mare” decât riscul de deces în urma efectelor secundare rare produse de vaccinul AstraZeneca. „Este foarte important să folosim vaccinurile pe care le avem pentru a încerca să stopăm această pandemie”, a mai spus ea.

Sabine Straus a afirmat la rândul său că efectele secundare nu sunt neașteptate în condițiile în care vaccinurile au fost administrate la scară largă. „Ceea ce încercăm să facem este să oferim toate informațiile disponibile atât în ceea ce privește beneficiile, cât și riscurile”, a mai spus Sabine Straus.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut