Elevii gherleni au sărbătorit Unirea Principatelor Române

Dacă în alți ani Unirea Principatelor Române în municipiul Gherla a fost marcat la  nivelul orașului de  un spectacol festiv urmat de tradiționala Hora Unirii în centrul urbei, acum, din cauza pandemiei, manifestările organizate cu acest prilej s-au rezumat la activitățile educative desfășurate în școli.

În toate unitățile de învățământ elevii au fost angrenați în diferite activități legate de sărbătorirea Unirii Mici. Chiar și copiii claselor pregătitoare au marcat importanța zilei de 24 ianuarie, așa cum s-a întâmplat în clasa pregătitoare A, din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 1, unde învățătorul Ioan Rus, după  ce a prezentat copiilor importanța și semnificația acestui moment istoric, i-a îndemnat pe cei mici să deseneze tot ce știu ei despre ziua de 24 ianuarie.

Au fost lucrări reușite realizate de copiii care abia au trecut de faza grădiniței, dar care de-a lungul primului semestru al anului școlar au învățat de la dascălul lor și câteva noțiuni istorice, iar învățătorul Ioan Rus asta face, cu multă pricepere și răbdare, de  foarte mulți ani, indiferent la ce clasă a predat. Domnia sa an de an reușește să marcheze cu elevii toate evenimentele din istoria poporului nostru.

Nu numai la Școala Gimnazială Nr. 1 au avut loc astfel de  manifestări, ci și la Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” (director: prof. Corina Iftinca), unde tot clasele primare au fost în frunte. Elevii clasei a II-a C  s-au adunat în sala festivă a școlii, unde  cei prezenți au respectat regulile impuse de pandemie.  Sub conducerea și îndrumarea învățătoarei Lucia Neamțu, copiii au prezentat sceneta „Moș Ioan Roată și Unirea”, susținând și un recital de poezie dedicat evenimentului istoric de la 24 ianuarie 1859. La sfârșit, atât   elevii, cât și cadrele didactice au cântat Hora Unirii, moment ce a încheiat frumoasa serbare de la Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” Gherla.

Mai amintim că la Centrul de Informare și Promovare Turistică Gherla a fost proiectat un film documentar despre Alexandru Ioan Cuza.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut