Efectele decizie CCR privind prescripția: Instanțele clujene sufocate cu cereri de anulare a condamnărilor

Sute de persoane condamnate penal de Curtea de Apel Cluj și de instanțele arondate ar putea scăpa de executarea pedepsei ca urmare a efectelor Deciziei CCR nr. 358/2022 privind prescripţia răspunderii penale. Președintele Curții de Apel Cluj, Dana Gârbovan a declarat în ședința de bilanț a activității pe 2022 că pe rolul instanței pe care o conduce precum și a celor arondate acesteia se află 338 de cauze ce vizează contestația în anulare ca urmare a deciziei CCR privind prescripţia răspunderii penale.

Asta înseamnă că dacă instanța va constata că fapta era prescrisă în momentul deciziei definitive de condamnare, cel care a înaintat contestația în anulare va scăpa de executarea pedepsei. Întrebată despre procesele penale de la Curtea de Apel Cluj și instanțele din circumscripție care au încetat ca urmare a prescripției răspunderii penale, Dana Gârbovan a precizat că nu are încă o astfel de situație.

Elena Raluca Costache, membru al Consiliului Superior al Magistraturii a explicat că reglementarea duratei unui proces pentru a preveni prescripția nu se poate face decât pe cale legislativă, precizând că nu crede că ar posibil stabilirea unei reguli pentru toate procesele penale deoarece fiecare cauză are specificul ei. Magistratul a menționat că nu se poate imputa judecătorului în exclusivitate tergiversarea cauzelor fără analizarea factorilor care au determinat durata unui proces.

Cauzele care determină durata unui proces sunt multiple și vă spun din experiența mea de peste 20 de ani în justiție. Multe din aceste cauze nu au nicio legătură cu conduita judecătorilor sau cu activitatea lor. Aprecierile raportate la o anumită cauză trebuie făcute la modul aplicat și separat pentru partea de urmărire penală și pentru faza de judecată”, a spus Elena Raluca Costache.

La rândul său, Dana Gârbovan a precizat că toate cauzele cu vechime mai mare de un an aflate pe rolul instanțelor sunt analizate o dată la șase luni. „Judecătorii trebuie să explice de ce o cauză se tergiversează. Au fost chiar și sancțiuni disciplinare exercitate atunci când a fost cazul”, a menționat președintele Curții de Apel Cluj.

La Curtea de Apel Cluj şi instanţele arondate acesteia, numărul cauzelor de soluţionat, la sfârşitul anului precedent, a fost de 214.097. Dintre acestea, 153.492 dosare au fost înregistrate în 2022, cu 13.097 dosare mai mult decât în 2021. De asemenea, 60.605 de dosare au provenit din stocul rămas din 2021.

Doar la nivelul Curţii de Apel Cluj, în anul 2022 s-au înregistrat 10.600 de dosare, ceea ce înseamnă un număr cu 600 mai mare, prin raportare la anul 2021, şi cu 2.400 mai mare, prin raportare la anul 2020.

 

În anul 2022 judecătorii Curții de Apel Cluj au soluționat 10.671 dosare, cu 1.292 dosare mai mult decât în anul 2021 (când au fost soluționate 9.379 dosare) şi cu 2.421 dosare mai mult decât în anul 2020 (când au fost soluționate 8.250 dosare)”, arată reprezentanții Curții de Apel Cluj.

Din analiza activității reiese că la Secţia penală şi de minori, în anul 2022 s-au înregistrat cele mai multe dosare, 3.541 dosare, cu 318 dosare mai multe decât în anul 2021, când am avut 3.223 dosare.

Dana Gârbovan a explicat că o cauză care a determinat creșterea numărului de cauze la Secția penală a fost legată de numărul mare de dosare având ca contestaţia în anulare, majoritatea formulate ca urmare a Deciziei CCR nr. 358/2022 privind art. 155 al. 1 din Codul penal, prescripţia răspunderii penale.

 

Dana Gârbovan a spus că problema cea mai mare cu care s-au confruntat Curtea de Apel Cluj și instanțele arondate a fost legată de deficitul de judecători. Magistratul a menționat că numai la Secția penală din cadrul instanței pe care o conduce din cei 18 judecători penaliști, au fost eliberați din funcție prin pensionare opt judecători iar un altul a promovat la Înalta Curte de casație și Justiție.

În prezent, la nivelul Curții de Apel Cluj și a instanțelor arondate, din cele 355 de posturi de judecător prevăzute sunt ocupate 315. „Această diferenţă datorându-se exclusiv numărului mare de judecători care au fost eliberaţi din funcţie prin pensionare înregistrat în cursul anului 2022”, se precizează în analiza de bilanț a Curții de Apel Cluj. Dana Gârbovan a menționat că numărul mare de judecători care au ales să părăsească sistemul anul trecut prin pensionare a fost cauzat de impredictibilitatea legislativă privind statutul judecătorului.

Nu ne mai permitem să pierdem niciun judecător. Pe cale de excepție mai poate pleca unul sau doi”, a avertizat Dana Gârbovan.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut