Efectele contestării la CCR a ordonanţei care modifică Codul fiscal

Parlamentarii USR şi cei neafiliaţi, aparţinând partidului Forţa Dreptei, au depus miercuri la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la ordonanţa care modifică Codul fiscal şi în care se menţine suprataxarea contractelor de muncă part-time, aşa cum este prevăzută în Ordonanţa Guvernului 16/2022.

„Depunem astăzi sesizarea la CCR pentru că este primul moment în care putem face asta, deoarece Avocatul Poporului a refuzat să o conteste la început, când puteau fi prevenite efectele acestei ordonanţe. PNL şi PSD iau pielea de pe românii care vor să muncească şi nu doar atât, dar ne consideră pe toţi hoţi, în special pe angajatorii şi angajaţii care au hotărât să lucreze cinstit, cu contracte de muncă înregistrate, cu taxe plătite la stat. (…) România are în acest moment doar 3,7% din toate contractele contracte cu normă parţială. Asta este extrem de diferit faţă de media europeană, de 17%, sau alte ţări. (…) Premierul Ciucă a reuşit printr-o singură semnătură pe această ordonanţă să închidă în România peste 180.000 de contracte de muncă”, a declarat deputatul USR Oana Ţoiu, la Palatul Parlamentului.

Ce efecte are însă acest demers asupra românilor?

Cum în acea lege se află și alte modificări nu doar cele legate de part-time, ceea ce se află deja în Monitorul oficial s-ar aplica de anul viitor.

În primul rând, impozitele pe proprietate vor crește de câteva ori, prin aplicarea unei grile a notarilor. Asta în condițiile în care prin modificările din Parlament se proroga termenul de aplicare cu 1 ianuarie 2025.

În al doilea rând, pe ceea ce înseamnă dividende interimare va rămâne problema de interpretare. Practic, din Ordonanța 16 reiese că dacă o firmă a acordat dividende în cursul acestui an la un impozit de 5%, ar trebui să i se recalculeze de anul viitor și să plătească încă 3%.

În Parlament, schimbarea viza ca pentru dividendele distribuite în cursul anului 2022, impozitul să rămână 5%. Singura diferență era cea legată de trimestrul IV din 2022, care se vor distribui în 2023, pentru care ar fi urmat să se aplice o cotă de 8%.

Consultanții fiscali nu vor putea beneficia de regimul de microîntreprindere, așa cum prevede Ordonanța 16. Asta în condițiile în care Parlamentul modificase actul normativ în sensul corectării, adică a exceptării activității de contabilitate si audit financiar, consultanță în domeniul fiscal.

 

Pragul la microîntreprinderi care scade la 500.000 de euro se va aplica de la 1 ianuarie, chiar și pentru firmele care deja au depășit în 2022 plafonul de 1 milion de euro.

În Parlament, prin modificările adoptate, s-a dorit ca firmele care au fost sub 1 milion la 31 decembrie 2022, să rămână micro până depășesc plafonul de 500.000 euro.

Comercianții cu cifre de afaceri mai mari de 10.000 euro vor fi obligați să aibă POS. Cu alte cuvinte, sunt obligați să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite.

În Parlament erau modificări importante, în sensul în care obligația ar fi pentru cei care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut