Economia lumii, la un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia

Invazia rusă în Ucraina a generat sancțiuni internaționale importante asupra economiei din Rusia, care s-au reflectat într-un deficit al unor mărfuri de pe piața mondială și care au dus, evident, la scumpirea lor.

Potrivit analiștilor companiei de brokeraju Goldring, la începutul anului 2022, prețul petrolului și al gazelor naturale era deja ridicat, din cauza impactului pandemiei asupra producției și a cererii susținute, ca urmare a redresării economiei mondiale post-pandemice, iar sancțiunile aplicate Rusiei nu au făcut decât să ducă inflația din zona euro, cea din SUA și nu numai, la niveluri cu mult peste prognozele anterioare.

Așadar, declanșarea războiului a adus și mai multă volatilitate pentru piața mărfurilor și am asistat astfel, în 2022, la atingerea unui nou maxim, din 2008 încoace, al prețului petrolului Brent și al prețului gazelor naturale, în timp ce prețul grâului și al porumbului s-a tranzacționat în apropierea unor niveluri istorice record.

Această volatilitate s-a reflectat imediat asupra nivelului inflației atât direct, cât și prin influența asupra altor componente ale coșului de consum și a condus la acțiuni mai agresive din partea Băncilor Centrale și la moderarea sentimentului economic. Toți acești factori s-au reflectat asupra piețelor de acțiuni și obligațiuni.

Rata inflației din zona euro a depășit cu mult așteptările în anul 2022 și, deși vedem în 2023 că aceasta începe să se normalizeze, încă se menține la niveluri ridicate, fapt care va genera și o menținere a dobânzilor la valori ridicate în perioada imediat următoare.

Europa nu mai este dependentă de gazul rusesc

În același timp, ca urmare a conflictului, Uniunea Europeană a căutat să reducă dependența față de gazul rusesc, care a fost compensat de o creștere bruscă a importurilor de gaze naturale lichefiate, în special venite din SUA.

Dinamica prețurilor gazelor a fost influențată de un mix de factori, printre care contextul climatic favorabil, gradul ridicat de depozitare a gazelor din UE, dar și eforturile acesteia de a identifica surse alternative de aprovizionare, corelate cu plafonări ale prețurilor. Atât finalul anului 2022, cât și începutul anului 2023, a demonstrat că Europa are un grad ridicat de gaze depozitate, raportat cu nivelurile istorice din ultimii 10 ani.

Privind piața acțiunilor, deși este dificil de spus cum va arăta evoluția acestora pe termen scurt, se estimează că acestea vor supraperforma restul claselor de active pe termen lung, motiv pentru care investitorii pe termen lung pot găsi în piețe companii cu fundamente solide, la prețuri de tranzacționare atractive.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut