Dumitru Preda: Statul Român trebuie să-și asume responsabilitatea unui Proiect de Țară

Profesorul universitar Dr. Dumitru Preda, director științific al Fundației Europene „Nicolae Titulescu”, diplomat de carieră (2002-2016), membru şi trezorier al Biroului Comisiei Internaţionale de Istorie a Relaţiilor Internaţionale, membru al Comitetului de Bibliografie al Comisiei Internaţionale de Istorie Militară, distins cu Premiul „Mihail Kogălniceanu” pentru Istorie al Academiei Române (1994), a acordat un interviu cotidianului „Făclia” cu prilejul lansării volumului „România după Marele Război. Provocări politico-diplomatice 1919-1920”, la Cluj-Napoca.

Excelența sa a evidențiat însemnătatea Tratatului de Pace semnat la Palatul Trianon din Paris, în anul 1920, atât pentru România cât și pentru Ungaria, iar pe de altă parte a argumentat urgența elaborării unui Proiect de Țară de către Guvernul României și mai ales realizarea concretă a obiectivelor acestuia în etape succesive.

Reporter Făclia: O carte de referință a fost lansată, azi, la Cluj-Napoca. Este un volum cu studii excelent documentate, scrise de personalități reprezentative ale vieții academice, despre înfăptuirea Marii Uniri de la 1918 și recunoașterea actului istoric de la Alba Iulia prin Tratatul de Pace de la Trianon. Materialele din volum au fost întâi publicate, pe parcursul anului 2020, în cotidianul „Făclia”. După mai bine de un secol de la semnarea Tratatului de la Trianon, extremiștii de dreapta de la Budapesta nu sunt încă împăcați cu ideea că nu mai pot exploata discreționar bogățiile Transilvaniei și nu mai au imensele profituri economice din trecut. Azi e tot mai evident noul asalt asupra Transilvaniei, fie prin strategia sutelor de revendicări ilegale de terenuri agricole, păduri și construcții civile, fie prin valul nestăvilit de achiziții de clădiri. Consternant, la ora actuală 30% din teritoriul Transilvaniei este în posesia unor cetățeni maghiari descendenți ai grofilor optanți din 1921 ori ai criminalilor hortiști de război, care au „revendicat” fraudulos și obținut cu complicități împotriva Statului Român și cu enorme mize financiare, bunuri din proprietatea inalienabilă a Statului Român.

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați...
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut