Duminică, la Gherla, premiera filmului „Între chin și amin”

„Pentru noi, comuniștii, iadul nu există” spune un torționar, unul din personajele filmului „Între chin și amin”. Încredințarea lui, demonică, ocolește adevărul: iadul există tocmai pentru cei ca el. Iar judecata nu înseamnă o „reeducare pe dos”, ci o întâlnire cu pacea, cu dragostea lui Hristos și cu lumina ei.

Duminică, 20 octombrie, de la ora 18:00, la Cinematograful Pacea din Gherla va avea loc premiera filmului „Între chin și amin”, regia Toma Enache.

În distributie: Vali V. Popescu, Constantin Cotimanis, Ana Pârvu, Kira Hagi, Ciprian Nicula, Ioachim Ciobanu, Laurențiu Stan, Csaba Ciugulitu, Victoria Cociaș, Teodora Calagiu Garofil, Dragoș Stoica, Bogdan Sălceanu.

Regizorul Toma Enache: „«Între chin și amin» este un film clasic, care aduce în fața spectatorilor o poveste tulburătoare de viață, petrecută într-una din cele mai crunte perioade din istoria modernă – reeducarea din pușcăriile comuniste. Filmul are la bază întâmplări reale care m-au marcat puternic atunci când le-am aflat, indiferent că s-au întâmplat în închisoarea din Sighet, în cea din Pitești sau în altă parte. Discuțiile pe care le-am avut cu câțiva supraviețuitori m-au ajutat să înteleg și mai bine evenimentele din acea perioadă. Biografiile personajelor principale înglobează lucruri teribile, trăite de mii de deținuți politici din perioada comunistă, însă conțin și esența unor caractere unice și extrem de puternice. Intenția mea a fost să arătăm  că există o altă lume dincolo de această lume concretă, o lume suprasensibilă, cu valori transcendente (dragostea, Dumnezeu, binele), că există o valoare superioară vieții, care are ca efect tocmai triumful acesteia, atunci când totul pare pierdut”.

Proiecția de duminică – la care va fi prezent și regizorul, alături de o echipă de actori din film – este prima dintr-o serie de spectacole organizate de Asociația Memorialul Gherla în câteva localități din Ardeal, împreună cu partenerii săi – Memorialul Aiud, Fundația Aiud, Fundația Gulag și AFDPR – dar și administrații locale din județele Cluj si Alba.

Articole din aceeasi categorie