Dublă sărbătoare astristă la Dej

Alături de invitați și de prietenii năsăudeni, astriștii dejeni au sărbătorit joi, 19 ianuarie, 33 de ani de la momentul reînființării Despărțământului „Dr. Teodor Mihali” Dej al ASTRA și 30 de ani de la înființarea Editurii ASTRA-Dej, evenimentul fiind dedicat Zilei Naționale a Culturii Române și, desigur, cărților, „miracol și bucurie” pentru suflet și minte.

Găzduită de Cercul Militar Dej, sărbătoarea cărții i-a avut ca invitați pe dr. Gabriel-Virgil Rusu, cercetător la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, Filiala Cluj și prof. Ioan Seni, președintele de onoare al Despărțământului ASTRA Năsăud.

„Istoria prin cărți științifice și beletristice” a fost subiectul conferinței susținută de dr. Gabriel-Virgil Rusu, subiect care a reiterat ideea că „o călătorie” prin istorie, chiar dacă necesită perseverență și concentrare, cu certitudine dezvoltă percepția și conștientizarea lumii în care trăim. Context în care, inclusiv cunoașterea istoriei locale (și atunci când pornește de la numeroase surse secundare), are un loc și un rol important. Devenind accesibilă oricărui cititor, istoria „istorisită” prin cărți rămâne întotdeauna în memorie ca o poveste. O „poveste” despre oameni, despre speranțele și temerile lor, despre capacitatea lor de a fi violenți și despre civilizațiile pe care le-au clădit atunci când au trăit în pace și prosperitate. Mai mult de atât, rolul vechilor povestași fiind acum preluat de istorici și de scriitori, vor exista întotdeauna povești care se cer sau așteaptă să fie împărtășite. Ceea ce dr. Rusu a și făcut, citind publicului prezent un text din cartea sa „Poveștile Transilvaniei”, respectiv, o legendă istorică legată de Cheile Turzii și Cheile Turenilor.

Profesorul Ioan Seni a vorbit despre Eminescu și Coșbuc, ambii fiind poeți de suflet pentru ardeleni, dar mai ales pentru dejeni, dat fiind că cei doi poeți au poposit, fiecare, vremelnic, în orașul Dej.

Sărbătoarea Astrei Dejene a continuat cu o succintă „Istorie a Editurii ASTRA-Dej”, prezentată de ec. dr. Radu Gavrilă, președintele despărțământului dejean. Înființată în urmă cu 30 de ani, din inițiativa președintelui de atunci al Astrei dejene, prof. Dan Mârza, precum și a prof. Augustin Pădurean, editura s-a numit întâi „Biblioteca ASTRA-Dej”, în intenția de a valorifica mai ales creațiile membrilor Asociațiunii. Ulterior, biblioteca a devenit editură, cu deschidere spre publicarea unor volume din diverse domenii, din orice zonă a țării. După dificultățile financiare inerente oricărui început, în prezent Editura ASTRA-Dej are în portofoliu 120 de titluri și este un reper

important în viața culturală și spirituală a municipiului de la confluența Someșurilor, reper ce marchează o activitate bogată și diversificată de popularizare a valorilor istorice, culturale, literare și științifice ale dejenilor și nu doar ale dejenilor. Atât prin cărțile tipărite, cât și prin revistele „Astra dejeană” și „Astra Dej – artă și literatură” publicate de-a lungul anilor.

Nu în ultimul rând, pentru toți cei care, iubind pătimaș cartea, ca obiect-tezaur, expoziția de carte veche „Mihai Eminescu” și expoziția de carte nouă „Editura ASTRA-Dej și Editura Argonaut” au constituit un binemeritat bonus oferit de ec. dr. Radu Gavrilă. Și pentru că la reuniunile astriștilor dejeni muzica este oaspete permanent, momentele muzicale au fost oferite de corul de copii „Steluțele Eminesciene”, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Dej, coordonat de prof. Vasile Cernea. O seară care nu se putea încheia decât pe versurile marelui nostru poet.

Magdalena Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut