„Dragobete, iubește românește”

Școala Populară de Arte„Tudor Jarda” se dovedește a fi nu doar instituția dedicată formării deprinderilor artistice a celor cu aspirații și chiar dotări native spre anumite domenii ale creației muzicale, dansului popular, balet, dans contemporan, grafică, pictură, țesut, cusut, ceramică, artă decorativă, actorie și alte domenii ale artelor frumoase, ci și un important locaș de cultură ce oferă pilduitoare spectacole artistice.

În cele aproape două luni scurse din acest an, Școala a pregătit și a oferit pasionaților de cultură trei spectacole artistice de mare ținută. Primul a fost dedicat Zilei Culturii Naționale, al doilea închinat prestigiosului compozitor Tudor Jarda, iar joi, seara, în cocheta sală de festivități a instituției s-a desfășurat un spectacol dedicat cântecului de dragoste, având ca generic: ,,Dragobete, iubește românește”.

Remarcabil sunt structurate aceste spectacole care încorporează toate genurile muzicale ce fac obiect de studiu în anii de pregătire a cursanților. Regia este bine articulată cu decorul scenic, iar protagoniștii acestor minunate întâmplări artistice sunt experții Școlii, și o bună parte din cursanții care au deja note maxime obținute prin repetatele și binemeritatele aplauze ale publicului spectator.

Această sărbătoare tradițională românească, ce nu poate fi confundată cu„Sfântul Valentin”, datează din timpul dacilor, iar nuanțarea se poate plia pe trăirile lui Cupidon, sau Eros. Dragobete a fost și este pentru noi divinitatea iubirii, cel care oficiază în cer, la începutul primăverii, nunțile tuturor păsărilor, obicei asumat de strămoșii noștri daci, pe care trebuie să-l păstrăm ca un frumos testament al iubirii, mai ales că el deschide și… porțile primăverii, în care și sentimentele umane cunosc o mulțime de culori tonice.
Se spune că de Dragobete se oficiau logodne care uneori erau atât de puternice încât cei doi se căsătoreau și formau o familie. Băieții căutau cele mai frumoase flori și le ofereau fetei cu care se logodea. Sărbătoarea Dragobetelui genera iubire, veselie, bună dispoziție la care participa tot satul. Dragobetele a fost și rămâne sărbătoarea tradițională a mărturisiri iubirii ce trebuie păstrată în suflet.

Spectacolul de joi, prezentat de îndrăgitul solist de muzică populară, Ioan Dordoi, cunoscut prin punerea în valoare, de-a lungul timpului, a numeroase perle folclorice culese de pe Văile Someșului, care bucură sufletele românilor prin interpretările sale pline de emoție și pasiune în spectacole și numeroase emisiuni muzicale, a deschis programul serii prin a invita în scenă pe dna Olga Bordaș, pianist și profesor al Școlii Populare de Arte Cluj, care a susținut aproximativ 40 de concerte organizate de instituții de cultură și artă în țară și străinătate. Experta în pian, Olga Bordaș, a interpretat Nocturna nr. 2 de Chopin, op. 9.

Apoi, în fața publicului a fost prezentă dna. Dana Liliana Ciucă – Matei, o mezzosoprano cu o bogată carte de vizită, ca și Olga Bordaș, cu studii la Conservatorul din Luxsemburg, Academia din Viena, cu evoluții pe scenele unor mari teatre de operă din Viena, Munchen, Paris, Monte Carlo, Luxemburg, Bruxelles, Amsterdam, Madrid, Dijon, Koln, Bologna, Mexico, Houston, New York și altele. Solista a interpretat Opera Carmen de Bizet.

Un bun viitor pianist, cursantul Gabriel Paul Mureșan Tutui, a interpretat Nocturna în Fa Min. Op. 55, nr. 1 de Chopin, iar cursanții claselor de canto clasic și canto de muzică ușoară, Bianca Fărcaș, Ștefan Ghiurco Opriș, Teodora Petru- Brandi și Mădălina Pop – Olivia, pregătite de prof. Mihai Ghircoiaș, au prezentat câteva piese muzicale din repertorii internaționale.

Ca și în spectacolele trecute, actorul Teatrului Național, Ruslan Bîrlea, care are la activ nu mai puțin de 70 de roluri interpretate, și-a trimis pe scenă cursanții clasei de actorie, Alexandra Bejan, Alexandru Bota, Costin Lemnaru și Petru Pupu, care au susținut un recital de poezie din operele lui Eminescu și Shakespeare. Actorul a onorat publicul cu piesa muzicală„Iubesc Femeia”, la care a fost acompaniat de pianista Olga Bordaș.

Paula Crișan, soprană a Filarmonicii de Stat Transilvania, și expert canto la Școala Populară de Artă, a invitat pe scenă șase dintre cursanții săi. Este vorba de soliștii Cosmin Cordoș, Ioana Bucur, Larisa Sălcudean, Mădălina Sabou, Mădălina Abrudan și Ioana Șuteu, care au prezentat cântecele„Vino Mândruliță” și„Ce s-ar face inima”, iar Paula Crișan, a oferit asistenței piesa folclorică „Mociliță cu trifoi”.

Spectacolul, frumos și permanent aplaudat de cei prezenți, a continuat cu muzică folclorică interpretată de cursanții, Constantin Toader, Loredana Gor și Antonia Gabor, care fac parte din clasa coordonată de expert canto muzică populară și ușoară, dar și o valoroasă interpretă a muzicii populare din zona Văii Sebeșului și Mărginimea Sibiului, dna Adina Hada, care, în duet cu Ioan Dordoi, au bucurat auditoriul cu piesa muzicală„Cine bate seara la fereastra mea”.

Cursanții clasei de canto muzică populară, pregătiți de Ioan Dordoi, au interpretat mai multe cântece populare, lăsând loc Ansamblului folcloric „Cununa Apusenilor”, din secția externă a Școlii – Gilău, coordonați de Nicoleta și Ciprian Mureșan – care au prezentat o suită de dansuri din Bihor. Trebuie să amintim faptul că acești tineri au fost și sunt ambasadori culturali ai României în străinătate, ei reprezentând jocul portul și cântecul popular românesc pe mari scene ale lumii din China, Mexic, Indonezia și Polonia.

În finalul programului „Dragobete, iubește românește”, managerul Școlii Populare de Arte„Tudor Jarda”, dl. Cătălin Ioan Nistor, a prezentat Grupul instrumental „Rapsozii Ardealului”, care a prezentat o suită de cântece instrumentale, iar șeful instituției a mulțumit celor care a izbăvit acest savuros spectacol artistic, ce a branduit frumoasele tradiții moștenite din îndepărtate istorie a neamului românesc, interpretând cu multă sensibilitate lirică romanța „Ochii Tăi”.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut