Dr. Gheorghiță: Campania de vaccinare începe în 27 decembrie

Campania de vaccinare poate să înceapă din 27 decembrie în condiții de siguranță, respectând toate reglementările legale, epidemiologice, a afirmat, vineri, șeful Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiță, informează AGERPRES.

Dr. Valeriu Gheorghiță a fost prezent la sosirea primelor 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, care au ajuns în România, vineri, pe cale terestră, fiind aduse cu un camion special care a trecut prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II. El a explicat că România face parte dintr-un contract încheiat de Comisia Europeană cu șase companii producătoare, „tocmai pentru a avea un portofoliu mai larg și a crește șansa ca în final populația să aibă acces la unul sau mai multe vaccinuri care să îndeplinească toate criteriile: siguranță, calitate și eficacitate”.

„Cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au aderat la acest contract unic încheiat de Comisia Europeană”, a adăugat Gheorghiță.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a menționat că a fost mult mai ușor pentru UE să negocieze „ca o entitate”, decât să negocieze fiecare țară separat.

„Puterea negocierii și de a găsi soluții era mult mai mare și asta a permis să țintească mai multe vaccinuri și să aștepte care va fi primul vaccin care va ieși să putem să-l primim. Dacă România negocia separat, cu siguranță nu avea succesul pe care l-a avut UE negociind ca o entitate pentru toate statele membre. (…) Decizia de a intra în acest mecanism a fost una corectă”, a mai spus Raed Arafat.

Șeful DSU a arătat că mașina cu vaccinurile, însoțită de echipaje de la Poliție și Jandarmerie, ajunge sâmbătă la Institutul „Cantacuzino” din București, unde vor fi depozitate la minus 80 de grade.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a fost desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Vaccinarea începe duminică în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în luptă împotriva COVID-19. Acestea sunt: Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” București; Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Brașov; Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” București, inclusiv secția externă modulară Pipera; Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca; Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța; Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Craiova; Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași; Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare; Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava; Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, inclusiv secția exterioară a acestui spital – secția clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut