Dorinel Munteanu: Vreau să devină Clujul Capitala Sportului Românesc

Organizația Cluj a Partidului Mișcarea Populară și-a prezentat, miercuri, candidații pentru alegerile parlamentare și prioritățile pentru viitoarea legislatură. Pe primul loc pe lista PMP Cluj pentru Senat se află fostul fotbalist și antrenor Dorinel Munteanu iar locul al doilea este ocupat de medicul diabetolog Ioan Vereșiu. La Camera Deputaților lista este deschisă de profesorul universitar Avram Fițiu din cadrul USAMV.

Secretarul general adjunct al PMP, Ioana Constantin, a ținut să le mulțumească lui Dorinel Munteanu, Avram Fițiu și lui Ioan Vereșiu pentru că au acceptat să candideze pe listele PMP. „Mă bucur că am început activitatea de campanie la Cluj și vreau să le mulțumesc colegilor noștri pentru că au acceptat să candideze pentru PMP. Este o onoare pentru PMP faptul că Dorinel Munteanu candidează. Reprezintă „generația de aur”, a reprezentat de atâtea ori România și românii și sunt convinsă că va face acest lucru foarte bine și din Parlamentul României. De asemenea, Avram Fițiu, un expert, un om loial clujenilor și intereselor clujenilor. Îi mulțumesc, de asemenea, domnului doctor Ioan Vereșiu”, a spus secretarul general adjunct al PMP.

Ioana Constantin a declarat că prioritățile PMP pentru această perioadă sunt asemănătoare cu ale românilor.

Astfel, în domeniul sănătății, potrivit secretarului general adjunct al PMP, prioritatea acestei formațiuni vizează adoptarea unei noi legi a sănătăți. „Criză sanitară pentru care nu au fost pregătite state mai puternice. Sistemul medical crapă din toate încheieturile, medicii sunt obosiți, trebuie să vedem ce facem în continuare să avem un sistem performant. PMP a redepus proiectul pentru o nouă lege a sănătății, este pusă în dezbatere, adaptată și apoi să intre în vigoare”, a spus Ioana Constantin, subliniind că e nevoie de o regândire din temelii a sistemului de sănătate. „Avem cea mai mică dintre alocările bugetare la nivelul UE în ceea ce privește cheltuielile pe sănătate. Asta se vede și în dotările pe care le au spitalele din România, dar mai cu seamă în serviciul de sănătate care ajunge către români”, a spus reprezentantul PMP.

Ioana Constantin a mai afirmat că în domeniul educației, PMP vizează conectarea tuturor unităților școlare la internet și o infrastructură școlară adaptată pentru calitatea sistemului de educație. „Patruzeci la sută dintre copii din mediul rural nu au avut acces la educație în starea de urgență și în lunile care au urmat pentru nu au avut acces la internet, calculator sau tabletă”, a spus Constantin.

A treia prioritate a PMP o constituie siguranța și ordinea publică. În acest sens se propune o legislație mai aspră precum și creșterea finanțării pentru MAI, care să aibă ca efect destructurarea clanurilor interlope.

Dorinel Munteanu, candidat pe locul 1 la Senat, a precizat că a ales să candideze la Cluj deoarece cunoaște oamenii de aici și mentalitatea lor.

Clujenii m-au iubit pentru că am făcut ceva pentru Cluj, vreau să mișcăm sportul. Vreau să fac lobby să atrag sponsori la U Cluj, să vină investitori serioși, sau să fie o infuzie de capital din partea Consiliului Local. Vreau să devină Clujul Capitala Sportului Românesc și susțin ca la 20-30.000 de locuitori să fie o bază de sport. De asemenea, aș vrea să fac o legătură cu firmele de IT cu sportul clujean dar propun și 3 ore de atletism pe zi la școală, în condițiile în care competițiile sportive sunt inexistente”, a afirmat fostul antrenor al echipelor clujene de fotbal Universitatea și CFR 1907.

El susține că vrea să pună sportul românesc pe alte baze de dezvoltare, în condițiile în care nu s-a investit în acest domeniu în ultimii 30 de ani când sportul a fost uitat de politicieni.

Adevărul nu se spune, ne ferim să spunem, nu avem nimic în sport, e nevoie de investiții, de infrastructură, de legi care susțin sportul și control să știm unde se duc banii. Vreau să mă implic să facem ceva pentru oameni, îmi doresc să schimb ceva”, a spus Munteanu.

La rândul său, Avram Fițiu, susține că una dintre priorități are în vedere ca România să fie capabilă să producă propria mâncare până în 2027 și să fie eliminate importurile din acest domeniu în condițiile în care 70% este mâncare provenită din țări străine, importuri de hrană congelată.

Să asigurăm măcar municipiul Cluj-Napoca cu mâncare. România este capabilă să hrănească 50-80 de milioane de locuitori. În prezent suntem o țară grânar al Europei în loc să fim o țară hambar al Europei. Asta înseamnă că importăm mâncare congelată în loc să ne hrănim propria țară cu hrană din teritoriul național”, a spus Fițiu. Universitarul clujean a mai atras atenția că România are nevoie de o lege a învățământului antreprenorial. „Este anormal în această țară să iei un copil de țăran și să-l duci într-un sistem educațional iar când iese din sistemul de învățământ să aibă o mentalitate de angajat. Este o dramă pe care nu o trăiește nici Franța, nici Germania. Tot ce înseamnă învățământul din Europa vestică este unul antreprenorial”, a spus Fițiu.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut