Donație de 4,86 milioane de dolari în sprijinul proiectelor UNICEF în România dedicate refugiaților ucraineni

Fundația elvețiană Botnar s-a angajat să acorde o donație de 4,86 de milioane de dolari către UNICEF în România, pentru a susține intervenția pe termen scurt și lung pentru copiii și familiile din Ucraina care fug din calea războiului.

De la începutul conflictului, două milioane de copii au părăsit Ucraina, iar până în 10 aprilie 2022, în țara noastră au intrat peste 677.000 de refugiați ucraineni, estimându-se că aproximativ 35% dintre aceștia sunt copii.

Organizații precum UNICEF derulează activități importante în sprijinul miilor de copii și tineri care au fost strămutați din cauza războiului. Sperăm ca donația noastră în sprijinul situației din România să joace un mic rol în furnizarea de servicii esențiale celor care au nevoi urgențe” – declară Susanna Hausmann-Muela, Chief Program Officer, Fundația Botnar.

Intervenția UNICEF în privința crizei refugiaților, în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, primării, UNHCR, alți parteneri relevanți din domenii strategice și ONG-uri locale se concentrează, în primele etape, pe înființarea și operaționalizarea centrelor Blue Dot la punctele de trecere a frontierei și de-a lungul rutelor anticipate a fi folosite de fluxurile principale de refugiați și, totodată, pe acordarea de sprijin și servicii copiilor și familiilor găzduite pe teritoriul României. „Blue Dot”-urile (Punctele Albastre) sunt centre de sprijin dedicate copiilor refugiați și familiilor. Acestea includ spații dedicate copiilor și oferă servicii integrate, inclusiv reîntregirea familiei, restabilirea legăturilor familiale, furnizarea de informații și suport psihologic, înregistrarea celor mai vulnerabili, spații dedicate mamelor și bebelușilor, cât și copiilor de vârste mici, primul ajutor și sprijin în materie de igienă, sănătate și alimentație. De asemeni, serviciile includ și consilierea juridică de bază și servicii de referire către asistență specializată pentru cazurile de violență sau pentru afecțiuni medicale. În centrele Blue Dot sunt disponibile pături, haine groase, kituri sanitare, jucării, precum și produse de igienă și hrană pentru bebeluși.

Prezența UNICEF la punctele de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației și Siret este continuă, recent fiind creat și cel de-al treilea Blue Dot, la Isaccea, în timp ce se asigură evaluarea situației și la celelalte puncte de trecere a frontierei. Totodată organizația sprijină diferite centre de tip rezidențial și de îngrijire pe timp de zi în cel puțin 10 locații și intenționează să extindă aceste servicii.

UNICEF și-a anunțat intenția de a crea zeci de centre Blue Dot în principalele puncte de trecere a frontierei în România și de-a lungul principalelor rute folosite de persoanele refugiate, precum și să asigure conexiunea centrelor Blue Dot din România cu cele din regiune.

Fundația Botnar este o fundație filantropică elvețiană care lucrează pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea tinerilor din mediile urbane din lumea întreagă.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut