„Domnul Radio”, Cornel Udrea, omagiat la Târgul de Carte Gaudeamus

Miercuri, 24 aprilie 2024, în cadrul Târgul de carte Gaudeamus  a avut loc un eveniment special, In Memoriam Cornel Udrea, și anume lansarea volumului „Naraton 1954-2024. Oameni, fapte și întâmplări povestind despre Radio Cluj”, apărut la aniversarea a 70 de ani de Radio România Cluj. Coordonatorul volumului este regretatul scriitor clujean Cornel Udrea care ne-a părăsit de curând.

În deschiderea evenimentului artistul Nucu Pandrea a cântat din frunză în memoria umoristului Cornel Udrea, iar după evoluția sa, paricipanții au păstrat un moment de reculegere. Prezent la eveniment, scriitorul Horea Bădescu a descris cartea aniversară ca fiind o carte monumentală în care se află istoria de 70 de ani a Radioului Cluj: „Este cartea în care se află viețile celor care sunteți de la Radio, și mai ales a celor care faceți parte din generația de aur a acestei instituții. Grație domniilor voastre Radio Cluj a reprezentat o instituție pilot, poate la un moment dat radioul nr. 1 al României raportat la studiourilor teritoriale. Mai înainte, până la întreruperea existenței noastre în anul 1985, era la concurență din punct de vedere cultural cu studiourile centrale și avea o politică editorială mult mai liberală decât cea practicată de instituția mamă. Poate pentru faptul că la cârma Radioului s-a aflat atunci un scriitor, Vasile Rebreanu, care a reușit să facă din echipa noastră una profesionistă. Aceasta decurgea nu numai din studiile solide pe care colegii le-au avut la bază, oameni care veneau de la filologie, de la istorie, filosofie, de la studii economice, ci și din dăruirea, atașamentul pentru o profesie pe care colegii și-o asumaseră, și mai ales din conștiința că un radio fără respectul pentru cuvânt și pentru cultură din punctul de vedere al ascultătorului nu există”.

Un om remarcabil prin inteligența discursurilor lui

În opinia aceluiași vorbitor, generația de aur a consacrat Radio Cluj ca fiind un radio cultural. „Această calitate extraordinară am încercat s-o restituim ascultătorilor și după Revoluție, atunci când împreună cu colegii mei am redeschis studioul și ne-am întors la proba cuvintelor. Ei bine, istoria acestei generații de aur se regăsește în monumentala ediție pe care scriitorul și umoristul de marcă Cornel Udrea, despre care Petru Poantă spunea că este cel mai cunoscut și cel mai subtil umorist al spațiului transilvan, a știut să și-o asume.”

Scriitorul Horia Bădeascu l-a numit pe camaradul și colegul său, Cornel Udrea, „Domnul Radio”: „El care ne umilea cu distincția pe care o afișa și cu inteligența discursului lui, el care ne răsfăța la sala 31, cafeneaua de lângă Filologie cu poantele lui, cu umorul lui, el care a debutat cu poezie, și-a găsit adevărata vocație, cea a prozei umoristice. A fost un intelectual, a fost un umorist extraordinar. Lui Cornel Udrea i se putea spune, după Revoluție, și mai ales în ultima perioadă, „Domnul Radio” pentru că el și-a asumat soarta acestui studio, destinul nostru și punerea în valoare a acestui tezaur extraordinar care a fost și continuă să fie Radio Cluj”.

În final, directorul Editurii „Școlii Ardelene”, Vasile G. Dâncu, a încurajat clujenii să-l citească pe regretatul scriitor Cornel Udrea. „Rămâne deschisă dragostea noastră pentru Cornel Udrea. Și cum să onorezi memoria unui scriitor decât să-i citești cărțile?! Vă așteptăm cu drag să-l citim și să-l recitim pe Cornel Udrea.”

Reamintim că volumul aniversar dedicat celor 70 de ani de Radio România Cluj a fost publicat cu susținerea EnergoBit, sub egida Cercului „Hertziana” al seniorilor din Radio Cluj și a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Cluj.

Proba oglinzii cu scriitorul Horia Bădescu

Tot miercuri, 24 aprilie 2024, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, a avut loc lansarea volumului de eseuri „Proba oglinzii” a scriitorului Horia Bădescu. La lansarea cărții au fost prezenți  profesorii Ion Pop și Radu Munteanu.

În luarea sa de cuvânt, profesorul Radu Munteanu a precizat: „Scriitorii mari sunt contemporani ai viitorului, iar scrisul este o veche și foarte geloasă practică al cărei mister stă în secretul inimii. Scrisul înseamnă a-ți aminti, a-ți pune în ordine obsesiile, și ca și dragostea, este poezie. Scrisul seamănă cu o sângerare cu cerneală sau viață revărsată din rășina din brad. Ceea ce impune gândirea lui Horia Bădescu este explorarea petelor albe în topografia propriei culturi prin intermediul cunoașterii. Această carte a lui Horia Bădescu este o materializare a unei conștiințe românești excepționale. Apoi această carte cu litere mișcătoare ne învață ceea ce nu trebuie să uităm, amintindu-ne că pe frontispiciul vechii biblioteci din Alexandra era scris „Spitalul sufletului”. Biblioteca este locul unei lumi ce scapă de moarte, iar cartea este o flacără ce luminează căile celor ce nu privesc pe unde merg, dar știu foarte bine unde se duc. Literatura este expresia societății, iar cartea este o urnă plină de amintiri în care ne dor gândurile. Uneori aceste gânduri nu ne lasă să dormim de parcă ar ști că dacă am dormi, nu ne-am putea ocupa de ele. Iar Horia Bădescu a avut multă insomnie care și-a găsit locul în cele 67 de eseuri pe care le-a scris în această lucrare. Această dorință de a scrie este de multe ori o provocare la adresa destinului bazată pe faptul că încerci să te apropii de oameni și de probleme lor fiindcă cel care scrie se expune. Iar pe cărarea vieții riscul îl are doar cel care și-l asumă. Efortul lui Horia Bădescu de a păstra autonomia gândirii și scrisului său în limitele demnității este o forță binefăcătoare pentru cititorii eseurilor sale. (…) Horia Bădescu demonstrează că cel puțin o parte din societatea românească înțelege că promovarea propriilor ei valori este deosebit de necesară pentru menținerea respectului nostru într-un context național și de pretutindeni tulbure și bulversat. Autorul, un om de patrimoniu și membru în instituția Admirației, a înțeles că prin scris se poate crea timp-netimp, adică sentimentul apartenenței la vremea fiecăruia, și că gândind ajungem la frumos prin lumină. Meditațiile care însoțesc lectura eseurilor lui Horia Bădescu ne spun că nu trebuie să uităm că trăim pe scoarța unei bătrâne planete și că rănile de care suferă omenirea au nevoie de credință de înțelegere, de dragoste, de omenesc. Eseurile lui Horia Bădescu au înțelesuri subtile care-l trădează pe autor. Chiar și când iubește clipa își dorește eternitatea fiindcă efemerul emoției se întâlnește cu căutarea sufletească într-un fel de ecuație a existenței atent construită. Textele eseurilor sunt întrebări deschise adresate lumii, nouă tuturor și nimănui în particular. Toate acestea fac din volum o călătorie, o trecere prin timp și ținuturi care au existat, altele care nu au fost, dar puteau să fie.”

În discursul de autor, Horia Bădescu a provocat publicul la lectură și meditație: „Am scris această carte și rămâne ca să vedeți dacă oglinda care vi-o propun dumneavoastră, altor cititori, lumii românești și lumii, în general, ne arată așa cum ne dorim să fim sau ne pune în față un chip care ar merita să fie altul, și în realizarea acestui „altul” suntem chemați să intervenim cu cuvântul, cu sufletul nostru, cu modul nostru de a viețui.

Ambele volume lansate miercuri, 24 aprilie 2024, în cadrul Târgul de Carte Gaudeamus au fost publicate de Editura „Școala Ardeleană”.

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut