Discuție cu Tudor Antofie: Talentatul regizor clujean se afirmă în lumea teatrului

În urma proaspetei premiere a Teatrului Național din Cluj, „Ultima iubire a lui Cezar”, de Horia Gârbea, în regia lui Tudor Antofie, publicul a început să se întrebe cine este cel din urmă, tânărul regizor, care stârnește din ce în ce mai multă curiozitate datorită succesului piesei. Tudor Antofie a absolvit Facultatea de Teatru și Film din Cluj-Napoca, specializarea Artele Spectacolului (Regie), și se află în prezent în cel de-al doilea an de masterat la aceeași facultate. Lucrarea sa de disertație continuă să exploreze un sistem de analiză a spectacolului, început cu lucrarea de licență, și explorează conexiunile dintre teatru, literatură și construcția scenică, precum și modul în care acestea se influențează reciproc. Tudor Antofie a mai lucrat la diverse proiecte, inclusiv un one-man show intitulat „Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Țîmbuleac, care a avut premiera vara trecută. Tudor Antofie este, cu siguranță, un nume de care vom auzi din nou și din nou în lumea teatrului.

Cum s-a desfășurat organizarea spectacolului Ultima iubire a lui Cezar” și cum a fost colaborarea cu Teatrul Național?

„Colaborarea a fost excepțională, atât din punct de vedere tehnic, cât și în ceea ce privește echipa artistică. A fost o experiență minunată. Totul a început cu o recomandare a domnului Gârbea, căruia i-am scris pentru prima dată, căci aveam câteva idei pentru piesă. Apoi, am ajuns la teatru. Toată lumea a fost extrem de deschisă și nu am întâmpinat probleme. Procesul de organizare a spectacolului, repetițiile și toate celelalte au durat aproximativ o lună și jumătate. Am început pe 12 septembrie, iar premiera a avut loc pe 28 septembrie.”

Cum ai ales actorii?

„Am ales actorii foarte ușor, pentru că îi cunoșteam pe toți, fiind din Cluj, așa că aveam deja o idee despre ei și despre stilul lor scenic. Mai târziu, am realizat că a fost o alegere inspirată, deoarece toți s-au identificat cu personajele și au apreciat textul. O mare parte din succesul spectacolului se datorează lor. Am avut, de asemenea, norocul să colaborez cu Adriana Grand de la care am putut învăța multe despre teatru și lumea teatrului.” (Notă adăugată de redactor: Personajele din „Ultima iubire a lui Cezar” includ pe Iuliu (Dragoș Pop), Alma (Angelica Nicoară), Andrei (Cristian Grosu), Alex (Miron Maxim) și Ana (Diana-Ioana Licu)).

De ce ‘Ultima iubire a lui Cezar’?

„Am descoperit piesa într-o discuție cu un prieten. După ce am citit-o, m

i-a plăcut și am decis să-i ofer o șansă. Mi-a plăcut această piesă pentru că mi se pare că jocul dintre personaj și actor e cel mai potențator detaliu al său. De asemenea, jocul dintre versul shakesperean și dialogul civil. M-a atras pur și simplu alăturarea acestora, acest joc-dialog extraordinar de interesant, care îți dă voie să faci multe lucruri.”

Cum se diferențiază punerea în scenă unei astfel de piese față de pregătirea one man show-ului “Vara când mama a avut ochii verzi”?

„Ambele variante sunt complexe. Într-un one-man show, trebuie să menții atenția publicului timp de o oră sau chiar mai mult, folosind doar un singur actor. Trebuie să cunoști profund psihologia personajului, când să construiești tensiunea, când să o eliberezi, cum să menții ritmul. Lucrul cu mai mulți actori implică o altă complexitate, deoarece trebuie să creezi personaje individuale și să stabilești conexiuni autentice între ele. Ca regizor, trebuie să înțelegi modul în care fiecare actor abordează textul și să-i ghidezi pe parcursul repetițiilor. Când ai de-a face cu 5 actori, trebuie să fii atent la fiecare dintre ei.”

Ce proiecte ai în vedere pe viitor?

„Momentan, nu mă grăbesc să mă lansez într-un nou proiect. Am câteva idei în vedere, dar acum îmi doresc să-mi închei studiile, să finalizez disertația și să analizez tot ce am învățat din experiența cu spectacolul „Ultima iubire a lui Cezar” și one-man show-ul „Vara când mama a avut ochii verzi”, precum și din celelalte proiecte pe care le-am desfășurat.”

Interviu realizat de Mara A. MUNTEAN

Foto: Nicu Cherciu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut