Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite: Expoziție itinerantă, la MET

Sub genericul „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite”, un număr de 36 de piese de port și podoabe tradiționale aparținând mai multor muzee au început, în aprilie anul trecut, un drum prin țară, expoziția itinerantă – care va poposi acum și la Muzeul Etnografic al Transilvaniei – propunându-și să descifreze „ce mesaje ne transmit strămoșii, cum era viața de odinioară, care era îmbrăcămintea purtată în zile obișnuite, dar și în sărbători”, într-o „poveste despre lucruri simple și bucuria unor întâlniri”, pentru a vedea „ce ne apropie și ce ne unește, ca neam”.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean Gorj „Alexandru $tefulescu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară  Maramureș, Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul Maramureșean Sighetul Marmației, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și Colecția Etnografică Marius Matei, invită clujenii, joi, 2 februarie, ora 13, la vernisajul expoziției itinerante „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite”, inițiată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Proiectul care stă la baza expoziției pune în prim-plan piesele de port. Muzeele participante au propus pentru documentare obiecte din patrimoniu mobil specifice atât românilor, cât și celorlalte minorități naționale prezente în diferite zone ale țării.

„«Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite»” este un proiect în care se regăsește diversitatea pentru a da glas unității. Abordarea este una interdisciplinară, temele alese fiind multiculturale, multietnice. Cu puțin de la fiecare partener s-a realizat un proiect care să conteze în spațiul public, dar să fie și de referință în spațiul muzeal. Prin această expoziție comună, itinerantă, încercăm să surprindem caracteristicile zonelor etnografice pe care le reprezintă fiecare muzeu. Expoziția are și un catalog, inedit, realizat sub forma unui ziar foarte atractiv, cu impact în mediul online. Cu numele sugestiv de Z.MEU. Ziarul de muzeu, acest catalog va fi distribuit gratuit la data vernisajului de la Cluj” – anunță organizatorii.

Expoziția va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în perioada 2-26 februarie 2023, în intervalul orar 10:00 – 18:00, ultima intrare – ora 17:00.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut