Din fotoliul de orchestră | Şostakovici, din nou în programul muzical al Filarmonicii

*vineri, 7 octombrie* ora 19*

Seara de vineri o rezervăm adesea concertelor Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Merită să facem același lucru și în această săptămână, cu atât mai mult cu cât invitații care ne vor încânta cu prezența și prestația lor se bucură de o recunoaștere națională și internațională demnă de admirat.

Concertul simfonic găzduit în sala Auditorium Maximum o aduce în fața dumneavoastră pe tânăra violonistă Maria Marica, proaspătă câștigătoare a Premiului I la Concursul Internaţional „George Enescu” ediția 2022, ce va fi acompaniată de orchestra Filarmonicii clujene, sub bagheta dirijorului olandez Theo Wolters.

În programul muzical al serii vom regăsi următoarele lucrări: Dmitri Şostakovici – Uvertura festivă, op. 96 și Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară, op. 77 (99); Igor Stravinski – Suita baletului Pasărea de foc (versiunea 1919).

Maria Marica

Originară din Cluj-Napoca, tânăra Maria Marica în vârstă de 24 de ani provine dintr-o familie de muzicieni și a început studiul viorii de la șapte ani cu Nicușor Silaghi. A absolvit Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, secția vioară, în prezent continuându-și studiile cu David Grimal de la Universitatea de Muzică din Saarbrücken. Pe parcursul formării sale a participat, de asemenea, la diferite cursuri de măiestrie susținute de personalități de talie națională și internațională.

De-a lungul anilor a susținut recitaluri și concerte atât în România, cât și în Franța, Italia, Germania și Statele Unite, fiind laureată a mai multor concursuri din țară.

A urcat pe scenă, în formule camerale, alături de nume de prestigiu internațional, precum Marc Coppey, Philippe Cassard, David Grimal, Frans Helmerson, Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Victor Julien-Laferrière și Solenne Païdassi.

Maria este membră a Ansamblului Les Dissonances și a fost, de asemenea, membră a Orchestrei Române de Tineret, alături de care a concertat pe scene importante cum sunt Musikverein Viena, Elbphilharmonie Hamburg, Filarmonica din Paris sau Konzerthaus Berlin.

Pe lângă succesul de la Concursul Internațional „George Enescu”, anul acesta Maria Marica a mai obținut Bursa „Moştenitorii României Muzicale”.

Theo Wolters

Theo Wolters s-a născut în 1955 în orașul olandez Melick, într-o familie de muzicieni. A început să studieze trompeta încă de timpuriu, activând în cadrul fanfarei conduse de tatăl său. Ulterior a urmat cursurile Conservatorului din Maastricht, fiind admis la clasa renumitului trompetist Wim Groot, fost prim trompetist al Orchestrei Concertgebouw.

Înainte de finalizarea studiilor muzicale, Theo Wolters a fost angajat ca prim trompetist la Overrijsels Philharmonisch din Enschede (Olanda) și la Filarmonica din Essen (Germania).

Începând din 1979, a devenit membru al Royal Concertgebouw Orchestra în cadrul căreia a avut ocazia de a interpreta și înregistra alături de renumiți dirijori ai momentului: Leonard Bernstein, Bernhard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt și Mariss Jansons.

Totodată, Theo Wolters a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Piet Stalmeier și Roberto Benzi. În calitate de dirijor invitat, a performat alături de Orchestra Simfonică Slovacă de Stat, Orchestra Simfonică din Tbilisi, Sinfonietta Slovaka, Filarmonica „George Enescu” din București, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica din Târgu-Mureș, Filarmonica din Timișoara, Orchestra Filarmonicii din Bucheon (Coreea de Sud), Orchestra Națională de Tineret din Olanda, Filarmonica din Haga, sau Dutch Promenade Orchestra.

În perioada 2004-2012 a fost asistentul lui Mariss Jansons la celebra Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, înlocuindu-l în vara lui 2008 și dirijând cu succes Simfonia Turangalîla de Olivier Messiaen.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut