Din fotoliul de orchestră | Povești muzicale din Cutia Magică

Într-o perioadă în care programul multor instituții culturale se transformă într-un adevărat regal de sărbători, cei mai mici dintre spectatori au avut parte de o surpriză inedită cu ocazia concertului pentru copii atent conceput de talentata dirijoare și moderatoare Dalma Toadere-Kovács, realizat alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Povestea de iarnă, depănată din caierul basmelor, în limbile română și maghiară, a fost o reală încântare pentru publicul tânăr, plin de entuziasm și extrem de receptiv. O călătorie muzicală presărată cu momente speciale, magice…

Am intrat în atmosfera fastuoasă a poveștii audiind o lucrare din Muzica Apelor de George Frideric Handel, urmată de un fragment din Anotimpurile lui Aleksandr Glazunov – „La Grèle”. Nu doar iarna în sine se bucură de compoziții dedicate, ci chiar și sania cu zurgălăi, atât de îndrăgită de copii (și nu numai), drept dovadă lucrarea ”Schlittenfahrt” semnată Wolfgang Amadeus Mozart.

Și pentru că doar câteva zile ne mai despart de marea sărbătoare a Nașterii Domnului, dramaturgia pregătită de Dalma Toadere-Kovács a cuprins și povestea tradițională a nativității, cântecul de leagăn. Ne-am amintit de personaje martori la acest moment unic din istoria omenirii, de păstori, de magi, iar sosirea lui Moș Crăciun, cu tolba încărcată, a captat toată atenția, stârnind curiozitatea celor mici. Tolbă din care au ieșit, pe rând, mai multe cadouri…muzicale!

Magii despre care spuneam au fost ilustrați de lucrarea „Oriental Festive March” din Suita Aladdin de Carl Nielsen. Și cum dintr-o poveste adevărată nu pot lipsi personajele de poveste, iată Frumoasa și Bestia stând la masă și discutând tot felul de lucruri (Ma mère l’oye de Maurice Ravel: Les entretiens de la Belle et la Bête).

O frumoasă provocare pentru orchestra Filarmonicii clujene, care, iată – și aici iau în calcul prezența numeroasă la concertul „Poveste de iarnă” – reușește tot mai mult să se apropie și de alte categorii de vârstă, demonstrând încă o dată că dragostea pentru muzica simfonică începe încă de timpuriu…Dalma Kovács a convins din nou de pasiunea și talentul pentru asemenea programe interactiv-educative, rememorez cu plăcere cel mai recent și anume istoria lui Antonín Dvořák, „un european la New York”, în rolul protagonistului fiind nimeni altul decât actorul Bogdan Bob Rădulescu.

Așteptăm cu interes și alte asemenea momente, căci vor mai fi!

Iulia GHIDIU

Foto: Cristina Rădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut