Din fotoliul de orchestră Atmosferă de sărbătoare, simfonii expresive

O săptămână intensă pentru Filarmonica de Stat Transilvania – două evenimente muzicale diferite, ambele extrem de așteptate, dorite de publicul meloman din Cluj. Dovadă stă prezența numeroasă la recitalul cameral de marți, unde am avut bucuria de a-i revedea pe membrii Cvartetului transilvan, alături de solistul invitat, pianistul Csíky Boldizsár.

Părintele cvartetului de coarde, nimeni altul decât Joseph Haydn, a deschis repertoriul, prin lucrarea în re minor, Hob.III: 83, op. 103, interpretată de cei patru instrumentiști, un preambul muzical pentru întâlnirea cu alți doi reprezentanți de seamă ai Clasicismului, Mozart și Beethoven. Am remarcat și cu această ocazie bucuria de a cânta, spiritul de colegialitate și prietenie, dincolo de profesionalismul cu care cei patru au obișnuit.

Experiența și talentul își spun cuvântul și în ce îl privește pe Csíky Boldizsár, profesor de pian în cadrul ANMGD, fiul cunoscutului compozitor Csíky Boldizsár (studiul instrumentului început de la vârsta de 6 ani). O încântare audierea operei mozartiene Cvartetul cu pian în sol minor KV478, pe care acesta l-a scris la cerința compozitorului Franz Anton Hoffmeister (1785).

Atmosfera în studioul de concerte al Academiei a fost, fără îndoială, încărcată de un aer sărbătoresc, finalul întâlnirii noastre muzicale, momentul de bis mai exact, suprinzând auditoriul cu interpretarea unui La mulți ani colegial, dedicat aniversatului serii, Nicușor Silaghi (vioara a II-a).

Spuneam că ambele evenimente ale Filarmonicii clujene programate pentru această săptămână sunt așteptate cu mare interes, mă refer acum și la cel de-al doilea gândindu-mă că pe scena Colegiului Academic revine maestrul Cristian Mandeal, o prezență constantă, aplaudată la scenă deschisă.

*vineri, 16 decembrie*ora 19.00, Colegiul Academic

Sub bagheta dirijorului Mandeal vor evolua pentru dumneavoastră Orchestra Filarmonicii clujene alături de soliștii Adrian Cioban – oboi, Răzvan Poptean – clarinet, Cătălin Lup – fagot
și Gabriel Cupşa –
corn.

În programul muzical: Wolfgang Amadeus MozartSinfonia concertante în Mi bemol major pentru suflători, KV 297b și Anton Bruckner – Simfonia nr. 6 în La major, WAB 106.

Iulia GHIDIU

Foto: Cristina Rădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut