Din fotoliul de orchestră | Armonii autumnale în tandem

În cadrul stagiunii 2022-2023 a filarmonicii clujene, recent inaugurate prin evenimentul muzical aniversar Centenar Tudor Jarda”, urmat la câteva zile distanță de recitalul de fortepiano susținut de Tom Beghin, cel de-al doilea concert simfonic aduce din nou în fața dumneavoastră Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania”, de data aceasta sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, joi, 22 septembrie, de la ora 19, la Colegiul Academic.

Totodată, în cadrul concertului îi vom putea urmări performând pe soliștii Vlad Răceu (vioară), Octavian Lup (violoncel) și Eva Garet (pian).

În programul muzical al serii regăsim următoarele lucrări: Carl Filtsch – Uvertura în Re major, Ludwig van Beethoven – Triplul concert în Do major pentru vioară, violoncel şi pian, op. 56, Béla Bartók – Dansurile din Transilvania, Dan Variu – MikroDivertisment, Zoltán Kodály – Dansurile din Marosszék, György Ligeti – Concert românesc.

Vlad Răceu

Virtuozul Vlad Răceu a delectat de multe ori auditoriul cu măiestria sa în mânuirea viorii. Este originar din Satu Mare și provine dintr-o familie de violoniști, dragostea pentru acest instrument fiindu-i insuflată de tatăl său, sub a cărui îndrumare a început studiul de la frageda vârstă de șase ani.

A absolvit Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de vioară a prof. univ. dr. Victoria Nicolae, iar actualmente este lector universitar doctor la catedra de vioară a conservatorului clujean, violonist în cadrul Filarmonicii „Transilvania” Cluj-Napoca și, din ianuarie 2019, solist concertist al Filarmonicii ”Dinu Lipatti” Satu Mare.

Vlad Răceu a debutat ca solist în cadrul concertelor pentru elevi organizate de Filarmonica Satu Mare, în anul 1995, ulterior concertând în turnee organizate atât în ţară, cât şi în străinătate (Ungaria, Germania, Elveţia și Olanda).

Anul 2007 i-a adus două realizări importante: locul I la Concursul Internaţional ,,Ştefan Ruha” și premiul I şi Marele Premiu la Concursul Internaţional ,,Remember Enescu”.

Este adesea prezent în concerte în calitate de solist, acompaniat de orchestrele filarmonicilor din Satu Mare, Oradea, Botoşani, Craiova, Cluj-Napoca, Braşov, Târgu Mureş şi Sibiu.

Octavian Lup

Octavian Lup s-a născut la Cluj-Napoca iar în anul 2013 a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, clasa profesor Marin Cazacu, continuându-și studiile la Conservatorul Național Superior din Paris, sub îndrumarea profesorilor Roland Pidoux și Xavier Phillips. Totodată, în cadrul „Kronberg Academy” din Germania a studiat cu violonceliștii Frans Helmerson și Gary Hoffman. Din anul 2019 este Doctor în Muzică al Universității Naționale de Muzică din București și violoncelist în Orchestra Operei Naționale din capitală.

Octavian Lup a putut fi urmărit evoluând ca solist alături de toate filarmonicile importante din țară. A fost de asemenea prezent pe numeroase scene internaționale de prestigiu, amintim câteva dintre ele: „Musikverein” din Viena, „Konzerthaus” din Berlin, „Philharmonie Berlin”, „Concertgebouw” din Amsterdam, „Luxembourg Philharmonie”.

Dintre numele sonore cu care a colaborat de-a lungul anilor ne oprim la Pinchas Zukerman, Cristian Măcelaru, Cvartetul Belcea sau David Garett.

A fost distins cu numeroase premii: Premiul I și Marele Premiu la toate Olimpiadele Naționale de Muzică între anii 2001-2007; Marele Premiu la Concursul Internațional „George Georgescu” Tulcea; Marele Premiu la Concursul Național “W. A. Mozart” Târgoviște; Premiul al II-lea la Concursul Internațional “David Popper” Ungaria; Marele Premiu la Concursul Național „Paul Constantinescu” București; Marele Premiu la Concursul Național „Mihail Jora” București; Semifinalist al Concursului Internațional „George Enescu” în 2014 şi în 2016.

Activitatea solistică prosperă este susținută de cea didactică, Octavian Lup fiind lector universitar doctor în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Mai mult, este dirijorul orchestrei „New Hope”, pe care a înființat-o în anul 2019.

Eva Garet

Tânăra pianistă Eva Garet s-a născut la București în anul 2006. A început studiul de la 5 ani, în prezent urmând cursurile Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din capitală, în clasa profesoarei Mihaela Zamfirescu. De asemenea, Eva a avut prilejul de a studia, în cadrul unor cursuri de măiestrie, cu Florian Mitrea (Academia Regală de Muzică din Londra), Constantin Sandu (Școala Superioară de Muzică și Artele spectacolului din Porto), Vlad Dimulescu (Universitatea Națională de Muzică București), Adrian Suciu (Mozarteum Salzburg). A câștigat peste 40 de concursuri de pian din România, iar în 2016, la doar 10 ani, a devenit cea mai tânără câștigătoare a Trofeului „Lira de Aur” de la Suceava.

Recunoașterea talentului tinerei pianiste a venit și la nivel internațional. Eva Garet a obținut, printre altele, Premiul I la Lleida, în Spania, la prima ediție a Concursului de Pian pentru Copii și Tineret Ricard Viñes, premiul I la primul Concurs Internațional de pian Mihaela Ursuleasa din București și premiul al V-lea la Concursul de Pian de la Ettlingen.

A debutat pe scenă în 2018, la Sala Radio din București, cu Orchestra de Cameră Radio, sub conducerea dirijorului Ștefan Novak.

Gabriel Bebeșelea

Dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” București, al Filarmonicii de Stat „Transilvania” și al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, al Filarmonicii din Sibiu precum și al Operei Naționale Române Iași, Gabriel Bebeșelea este recunoscut ca fiind unul dintre „cei mai înzestraţi dirijori ai României ultimelor decade” (Jurnalul Festivalului „George Enescu”, 2011).

Este câştigător al Competiţiei de Dirijat „Lovro von Matacic” de la Zagreb și al Premiului I la Concursul de Dirijat „Jeunesses Musicales” din 2010.

A condus orchestre renumite, precum Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre National du Capitole de Toulouse, Konzerthausorchester Berlin, Filarmonica Arturo Toscanini, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă sau Singapore Symphony Orchestra.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut