Din cauza crizei acute de spaţii verzi, Primăria încearcă să preia Parcul Feroviarilor

parcul feroviarilorPrimăria Cluj-Napoca începe demersurile pentru preluarea de la Compania Naţională CFR SA a Parcului Feroviarilor. Reprezentanţii municipalităţii susţin că se impune preluarea acestui parc deoarece oraşul Cluj-Napoca se confruntă cu o lipsă acută de spaţii verzi iar, odată intrat în domeniul public al oraşului, va putea fi introdus în circuitul public.

Parcul Feroviarilor are peste 53 de hectare şi se află în proprietatea Statului Român, fiind administrat de Regionala CFR Cluj. În 2006, Regionala CFR Cluj a încheiat un contract de asociere cu Clubul de Fotbal CFR prin care clubul patronat de Paszkany Zoltan Arpad se obliga să investească în realizarea unei baze sportive şi a unor proiecte imobiliare pentru sprijinirea activităţii sportive a CFR Ecomax 1907. ”Obiectul prezentului contract îl reprezintă asocierea părţilor, denumită în continuare ”Asocierea” în vederea realizării unei baze sportive cu toate dotările aferente, precum şi a altor investiţii imobiliare, avînd ca scop sprijinirea şi susţinerea activităţilor sportive, prin mijloace de infrastructură sau financiare. Ansamblul de investiţii realizate pe teren constituie ”Proiectul”.

Regionala va aduce ca aport la Asociere dreptul de folosinţă asupra imobilului în suprafaţă de 53.457 mp, individualizat conform planului care formează obiectul anexei nr.1 la prezentul contract. Valoarea imobilului aportat de către Regionala este conform raportului de evaluare intocmit de Darian RomSuisse SRL de 7.401.300 RON”, se arată în contractul dintre Regionala CFR şi clubul de fotbal patronat de Paszkany Zoltan Arpad. Contractul a fost încheiat pe o perioda de 25 de ani, putînd fi prelungit de drept dacă CFR 1907 nu notifică cu 90 de zile înainte încetarea contractului.

Anul trecut, din cauză că nu au fost respectate prevederile contractuale de către clubul CFR, Compania CFR SA a cerut rezilierea actului de asociere. La începutul acestui an, Compania Naţională CFR SA a reziliat contractul şi a cerut la Tribunalul Comercial redevenţa pe care CFR 1907 trebuia să o plătească pentru Parcul Feroviarilor. Potrivit plîngerii formulate la instanţă, aceasta nu a fost plătită doi ani şi jumătate. Redevenţele lunare neplătite se ridică, potrivit reprezentanţilor CFR SA, la peste 680.000 lei, plus penalităţi de circa 150.000 lei. Precizăm că în 2011, clubul CFR a început să defrişeze mai mulţi arbori din parc şi să facă o serie de lucrări fără avize pentru amenajarea unui teren artificial în mijlocul parcului. Acest lucru a revoltat membrii mai multor organizaţii civice din Cluj-Napoca. Activiştii au cerut atunci oprirea lucrărilor şi tragerea la răspundere a celor responsabili de

încălcarea legii. La începutul acestui an, reprezentanţii primăriei clujene au solicitat Regionalei CFR SA să transfere dreptul de proprietate asupra Parcului Feroviarilor în favoarea municipalităţii. Regionala a răspuns că întrucît procesul privind rezilierea contrcatului de asociere cu CFR Ecomax 1907 nu s-a încheiat, nu pot face niciun demers pentru transferul dreptului de proprietate. Ulterior, Regionala CFR a revenit cu o adresă prin care anunţa primăria că reprezentanţii Companiei de Căi Ferate CFR SA sînt de acord cu preluarea de către primărie a Parcului Feroviarilor. Ca urmare a acestui răspuns, executivul primăriei a înaintat un proiect de hotărîre de consiliu local prin care municipalitatea îşi exprimă intenţia de a prelua parcul. Proiectul va fi dezbătut în şedinţa de miercuri după care va fi nevoie de o hotărîre de guvern prin care să se aprobe trecerea Parcului Feroviarilor din domeniul public al statului în domeniul public al municipalităţii.

C.P.

Articole din aceeasi categorie