Dezbateri pe proiectul privind instituirea anului 2022 ca ‘Anul Samaranda Brăescu’

Deputaţii au dezbătut, luni, un proiect de lege, iniţiat de premierul Nicolae Ciucă, în calitate de senator PNL, care stabileşte instituirea anului 2022 ca „Anul Samaranda Brăescu”, pentru celebrarea împlinirii a 90 de ani de la stabilirea de către aviatoarea Smaranda Brăescu a recordului mondial absolut la paraşutism.

Proiectul mai propune ca, în datele de 19 mai şi 2 octombrie, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, în colaborare cu organizaţii neguvernamentale, să organizeze şi să deruleze programe şi manifestări cu caracter cultural-sportiv. De asemenea, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor organizate, în limita fondurilor disponibile.

Votul final asupra proiectului va fi dat în şedinţa de marţi.

Deputatul USR Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură, a criticat proiectul, susţinând că acesta arată „până unde poate să meargă populismul legislativ”.

„Uneori mă întreb până unde poate să meargă populismul legislativ. Cât de multe proiecte fără niciun fel de noimă şi fără niciun impact pentru viaţa cetăţenilor pot emite parlamentarii acestei ţări? O să avem în curând legea unui erou naţional – Vasile Lucaciu, un greco-catolic militant pentru românism în Transilvania, (…) o lege prin care declarăm erou pe un părinte. O să avem legea eroului naţional – Ştefan cel Mare, săracul, cu sute, zeci de biserici pentru care a fost ctitor, multe dintre ele nu beneficiază de atenţie publică. O să avem Ziua lecturii naţionale cu atâta analfabetism, analfabetism de multe feluri în România”, a afirmat Bulai.

El a adăugat că este nevoie de iniţiative care să promoveze egalitatea de gen în România şi să promoveze femeile, menţionând că în urmă cu câteva zile senatoarele USR Anca Dragu şi Diana Buzoianu au solicitat ca o sală din Parlament să fie numită „cu un nume de femei”, dar cererea a fost refuzată.

„Avem nevoie să promovăm cât mai multe femei, mai mult de 50% din persoane care locuiesc în România sunt femei, dar nu în acest mod. Domnul Ciucă ar trebui să răspundă oamenilor din această ţară câte cazarme a numit dumnealui şi câte unităţi militare cu nume de femeie şi câte busturi de femei luptător a plasat în diferite locaţii atunci când a condus atât Armata română, cât şi Ministerul Apărării. Legi fără formă şi fără fond multe se pot face, chestiuni cu impact real şi adevărat care pun în lumină ideea de egalitate de gen, mai puţin”, a spus Bulai.

Deputatul minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ, secretar în Biroul permanent, a precizat că nu a fost refuzată solicitarea senatoarelor USR, ci s-a decis să se caute altă sală pentru a-i schimba numele.

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a declarat că AUR va vota acest proiect „foarte drag premierului”, menţionând că este un proiect bun.

„Este un proiect foarte drag premierului nostru Ciucă, care, totodată, este îndemnat să-şi asume responsabilitatea politică pentru un certificat neconstituţional. Smaranda Brăescu a fost o eroină a neamului românesc, omorâtă şi condamnată de justiţia sovietică, o eroină care trebuie cinstită cum se cuvine. Motiv pentru care vom vota acest lucru”, a afirmat Simion.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut